Veckans utmaning – 10 steg till ordning i kylen

Då var det dags att åter rengöra, rensa och skapa ordning i kylen. Allt enligt min årsplan. Och det var verkligen dags för det. För när man börjar tappa ordningen där man en gång har skapat den då ska man ta tag i saken. Och det började hända i vår kyl..

Kylskåpet - före

Jag satte igång med att skapa en ny ordning i kylen och här kommer den:

1. Töm kylen – på ALLT. Inget fusk här.

Rent och tomt kylskåp

2. Ta bort alla hyllor och rengör. Tips: vill du minnas på vilken höjd hyllorna satt i kylskåpet kan du sätta små post-it lappar på dem.

märk kylen för att minnas var hyllorna satt

3. Kolla igenom bäst-före-datum på allt som har stått i kylen. Kasta det som har passerat den.

4. Finns det fler av samma matvaror som är öppna? Flytta innehållet till en förpackning.

5. Finns det stora flaskor som har lite kvar i dem? Om möjligt, flytta till mindre flaskor.

6. Sortera och gruppera (kategorisera) dina matvaror. Detta för att du sedan ska förvara dem tillsammans i kylen. Här ska du tänka på hur mycket du har av vad så att säga, så ser du hur du kan gruppera dem. Det blir lättare när man lägger ut allt på en större yta, som ett stort bord eller köksbänk.

sortering av matvaror

När man grupper så blir det mycket lättare om man använder sig av post-it lappar. Då blir det tydligare. Under tiden kan man komma på att en annan gruppering eller namn funkar bättre och då är det bara att byta. Jag tänkte exempelvis att jag ville hitta allt som jag äter till frukost på en hylla, så slapp jag titta på flera olika. Men sedan kom jag på att pålägg funkade bättre, för det var det jag egentligen menade. Till frukosten hörde annars även andra saker som skulle vara på andra hyllor av olika anledningar, men pålägg kunde jag förvara på samma ställe.

post-it lappar är bra hjälpmedel vid sortering

7. Sätt kylskåpet på rätt temperatur. Förvarar du kött och fisk där så ska det vara max 4 grader.

8. Lägg tillbaka dina varor enligt den nya ordningen som du skapade.

Så sorterade jag upp i min kyl enligt mina kategorier:

 • högst upp: senap – sylt
 • hylla nr 2: mjölk – ägg
 • hylla nr 3: mejeri
 • hylla n 4: pålägg (äntligen en hylla för detta så man slipper leta och fundera på morgonen. Även bra när man ska handla, då ser man ju om det saknas pålägg eller inte)
 • hylla nr 5: kött och fisk
 • Hurts längst ner: grönsaker
 • Sidohylla högst upp: taco tillbehör och andra mindre burkar
 • Sidohylla längs ner: juice och sojamjölk
 8. Märk kylen. Här skulle jag föreslå att använda sig av samma post-it lappar till att börja med. Detta för att testa om den nya ordningen verkligen funkar.
sortering m h a post-it i kylen
9. Om du bor ihop med någon – gå igenom den nya ordningen och hur du har tänkt dig (bäst är att göra detta tillsammans i övrigt:)
10. Testa i någon vecka om den nya ordningen funkar. Om den gör det – sätt upp permanent märkning t ex dymo.
Klart!
/Paulina
30 Kommentarer
 1. Jennie says:

  Det häftigaste med dig är att du vågar skriva sånt som i mångas öron nog skulle låta överdrivet. Allt sorterande in i minsta detalj, med listor och post-it-lappar och steg-för-steg-anvisningar … Jag personligen älskar det! Det är härligt att läsa.

  Dock vill jag påpeka två saker i detta inlägget som inte har med förvaring att göra:

  Släng inte bara det som bf-datumet gått ut på! Ursäkta, men jisses, smaka först! SEN slänga om det smakade/luktade underligt. Ajvar, tomatpuré, creme fraiche … Det finns massor av mat som kan hålla i VECKOR efter bästföre-datum. Även om det varit öppnat länge! T.o.m. mjölk kan hålla öppnad i någon vecka efter bf-datum om man har tillräckligt kallt och inte öppnar kylen ofta i onödan.
  Något viktigt jag lärt mig under utbildningen till konditor: Kontaminera inte. Alltså, flytta INTE över mat från en förpackning till en annan bara för att båda är öppnade. Det får helt enkelt ta lite mer plats i kylen. Annars kan ju det från den ena förpackningen bli dåligt först och smitta det från den andra, så man får slänga alltihop. Om man inte tänkt äta upp allt samma dag förstås, men då behöver man ju å andra sidan inte flytta ihop för att få plats heller.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Jennie! Hahaha! Ja, du ska bara veta vad min man, mina föräldrar och svärföräldrar har fått för frågor på grund av detta.. Men jag bjuder på det:) Med risk för att låta inställsam så håller jag verkligen med dig. Har själv jobbat i köttdisken på Coop Forum och vet hur märkningen fungerar där man verkligen tar det säkra före det osäkra. Här hemma testar vi allt innan vi kastar och jag brukar säga att bäst före betyder inte oätbart efter. Men i inlägget koncentrerade jag mig på att man i alla fall skulle hålla reda på när saker och ting börjar bli gamla. Däremot visste jag inte att det inte var en bra idé att inte flytta mat från en förpackning till en annan – alltid lär man sig något nytt, så tack för det klargörandet! Gäller det all mat?

   Svara
   • Jennie says:

    Okej, skönt att du håller med. Jag skrev för att det är lätt att ta allt man läser för en sanning, jag har lätt för det i alla fall, så när många människor ska läsa det man skriver är det bäst att vara väldigt noggrann 🙂
    Ang. om det gäller all mat: Tja, man får nog ha lite sunt förnuft där. Sånt som inte kan blandas, oskalade grönsaker t.ex. är ju bättre att lägga tillsammans än att lägga ihop majonnäs från två burkar. Men själv anammar jag nog det tänket på all mat, ja, även frukt och så. Skulle en klementin mögla och ligger intill en annan så fastnar ju möglet på den och då är jag inte så sugen på att äta klementin nummer två heller …
    Men vet man med sig att man ska äta dem snart så är det ju ingen fara. Det dumma blir när man glömmer bort hur gammal den äldsta delen av maten är.

 2. Sandra says:

  Hej
  när jag detoxade i januari så märkte jag att nötterna smakade härsket (fast det är flera månader kvar till bfd), urk. Så nu provar jag att ha dem i frysen, tillsammans med ströbröd som kan kännas ofräsch. Är det någon som har provat det och hur funkade det isf?

  Svara
   • Sandra Linde says:

    Snusknötterna åkte i soporna men jag tänkte prova om nötterna håller bättre i frysen, och såklart hur konsistensen blir????

    Jag provar och meddelar resultatet, det är ju så trist att slänga mat…

    Hälsningar Sandra

   • Förvaringsdrottningen says:

    Håller helt med dig! Jag tycker att det är riktigt jobbigt att slänga mat. Inte bara för pengarnas eller miljöns skull, men framför allt att det är så sjukt att det faktiskt finns människor i världen som svälter och så slänger vi maten.. Ja, vill inte låta pretto på något sätt, men det är så jag tänker.. Hör gärna av dig och berätta hur det gick!

 3. Anna says:

  Japp, köttfärs är max +4grader, färsk fisk +2grader. Men det man alltid ska kolla är förvaringsangivelsen på förpackningen 🙂 vissa bakterier kan börja växa vid +6grader 🙁 (ja, jag är arbetsskadad…jobbar med livsmedelshygien)

  Svara
  • Paulina says:

   Hahaha! Så bra! Tusen tack för rättelsen. Känns tryggt att mina läsare hör av sig och rättar mig om jag skriver något felaktigt. Ändrat i texten nu och även i kylskåpet!

   Svara
 4. Anna says:

  Rättelse 😉

  Förvarar du kött (speciellt köttfärs) i kylen är det max +4grader som gäller 🙂

  Tack för en rolig blogg! Är precis som du, men har ingen blogg och inget företag…har dock alltid funderat på att starta ett företag; finns det en marknad?!?

  Svara
  • Paulina says:

   Är det så? Då rättar vi till det så klart!:) Roligt att du gillar bloggen! Ja, det beror väl på vad det är man vill göra och hur man gör det antar jag:)

   Svara
 5. Mia says:

  Har precis hitta till din blogg och ska stanna här en stund och läsa.
  Gillade punkt 9 på din lista 🙂
  Detta är alltid ett bekymmer här hemma. Jag organiserar, men maken är inte med på noterna, så ordningen håller inte. Även om man går igenom det med honom 🙁

  Svara
 6. Minna Boström says:

  Jag fixade kylskåpet för en månad sedan och gjorde dymolappar på hyllorna. Köpte en Dymo efter tips från din blogg och jag har liksom fått lite ”dille” på den :). Men det funkar!

  Svara
 7. Wannabe-ordningssam says:

  Blev nyfiken på din årsplan nu nämnde. Hur är den utformad och vad har du med i den?

  Svara
 8. Ekorren says:

  Tack!

  Vi har en korg i kylskåpet för allt som används till frukost. Snabbt o smidigt för en familj på 5.

  Svara
 9. Tina says:

  Hej!

  Super bra tips!
  Jag skulle behöva hjälp med tips och trix på hur man kan fixa i ordning förvaringen i övre köksskåpen med alla torrvaror.
  Jag har kollat på allt som du har gjort inlägg på med sökord ”kök”.
  Just nu känns det som allt är bara inslängt och ingen organisation alls. Ska man sortera i utdragbara lådor eller vad är smartast?
  Tacksam för hjälp!

  MVH
  Tina

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Tina,

   Jag har skrivit lite om detta. Mitt tips är att köpa trälådor och samla saker som hör ihop i dessa. På det sättet använder du hela djupet i hyllan och du kan dra ner hela lådan och ha allt du behöver i den. Hoppas att du förstår hur jag menar.. Har du möjlighet att sortera i utdragbara lådor är det så klart bäst, men även här skulle jag rekommendera att ha mindre lådor inuti som du delar in en större låda med. Det blir lättare att hitta det du söker.

   Svara
 10. Susanne says:

  Tack för tipsen!
  Jag har kommit på en egen som jag vill dela med mig av: vårt problem är att vi inte håller reda på när saker o ting håller på att bli dåligt, och så får vi slänga! Tänkte då att ha ett system, lite som det du har i garderoben vad gäller för stort eller för litet på en egen avdelning. Helt enkelt ha en egen hylla till allt som måste ätas upp snart, så fort du ser något så lägg det på hyllan så att övriga familjemedlemmar också kan se det :). Vad sägs om det?

  Svara
  • Paulina says:

   Mycket bra tips, Susanne! Jag skrev i mitt förra inlägg att man kunde sätta upp en enkel post-it lapp, om man nu inte vill flytta på saker och är van att hitta dem på ett visst ställe, men ditt tips är ett annat sätt att göra det på. Tack för det!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!