Halv använda kläder

Vad ska man göra med halvt använda kläder?

Jag har fått några frågor om vad man ska göra med halvt använda kläder, dvs kläder som man har använt en dag men som inte är tillräckligt smutsiga för att tvättas?

Jag tror stenhårt på att undvika all mellanlandning av kläder. Jag resonerar som så – antigen är kläderna tillräckligt smutsiga för att behöva tvättas eller tillräckligt rena för att kunna hängas tillbaka i garderoben. Därför: så fort du tar av dig dem så ska de landa antingen i tvättkorgen eller i garderoben. Aldrig på golvet eller stolen eller soffan eller någon annanstans. Jag lovar att det sparar ofantligt mycket tid som du kan lägga på roligare saker och får ditt hem att se mer välstädat ut.

Halv använda kläder

Så – antigen eller helt enkelt:)

/Paulina

34 Kommentarer
 1. Tomten says:

  Jag gillar faktiskt stolar för ändamålet. Det gör det lättillgängligt för mig och ger mig en god anledning att inte slösa med nya plagg eftersom jag inte vill överbelamra. Eftersom jag bor själv och gör många ombyten gör olika aktiviteter ser ordningen ut som följer: Strumpbyxor (+ gördel) använder jag varje dag på jobb men tar oftast av när jag kommer hem och går på toa. Bredvid toaletten har jag en liten tvättkorg enkom för detta, dvs för just dessa plagg som är använda men kan användas igen (gördel använder jag olika varje dag men strumpbyxor byter jag varje/varannan). Är de smutsiga åker de ju såklart i tvätten. Använda jobbkläder, tänkta att användas igen läggs på en guldig fåtölj i sovrummet. Där brukar jag även förvara hemmakläder så jag byter helt enkelt vid hemkomsten. På baksidan av sovrumsdörren hänger krokar för träningskläder, snickarkläder och halvrena behåar. Morgonrock hänger ibland där och ibland på krok i badrummet. I hallen står även där en fåtölj och en tamburmajor där koftor & sjalar hamnar.

  När oväntat besök kommer tar jag med mig alla spridda plagg och lägger på stolen i sovrummet.

  Det funkar för mig 🙂

  Svara
 2. ida says:

  Jag har en rad med krokar som hänger på ena garderobsdörren, tidigare har jag haft krokar uppskruvade på väggen bakom sovrumsdörren, där jag hänger använda kläder som inte är smutsiga nog att tvättas. Absolut bästa lösningen tycker jag! Har också sett samma lösning med upphängda krokar på insidan av toadörren hos en vän men då syns det ju genast mer.

  Svara
 3. Qbrium says:

  Jag använder mig av en stege som blivit väldigt trendig på senare tid, som jag har i sovrummet. Där hänger jag upp kläder jag bara haft en dag, och som jag kan tänka mig bära om 2-3 dagar igen. Trist att sätta tillbaka i garderoben, vill även undvika onödig tvätt (trauma från när jag var ung och mamma skällde på att jag slängde rena kläder i tvätten). HOHO! Steglösningen fungerar faktiskt riktigt bra.

  Min stege är budgetgjord tills jag hittar en variant jag kan tänka mig att satsa mer pengar på. Stege från loppis, har troligen suttit på en hög- och lågsäng tidigare, spraymålad med vit sprayfärg så den var rätt ful metallfärgad som original. Kostnad: 200 kronor.

  Bild 🙂
  http://tinypic.com/r/ipblms/5

  Svara
 4. Carina says:

  Hittade till dig genom inslaget i Tv 4. Den morgonen var jag riktigt pigg, kul, för annars hade jag missat inslaget och din fina blogg.
  Inlägg till ovan är att sätta en färgad tejp på stången eller olikfärgad galge i garderoben för använda kläder.
  Har hittat så bra tips hos dig som jag nu har lånat bilderna av dig och kopierat in i ett worddokument med egen text så jag slipper leta upp mina favoritlösningar från dig.
  Funderar över om du har något bra tips för sladdar. Främst då bakom tv-bänken men även runt datorn. Av någon anledning gillar ju dammet dessa sladdar och det är en brandrisk i detta.
  Precis som du gillar jag dymo, har en digital, skaffade den för att märka upp byrån för min autistiska flicka men dymon har jag kvar och använder fortfarande. Skulle vara pricken över i att få en som man ansluter till datorn med alla fina teckensnitt och slippa den batteridrivna;-)
  Men med fas-3 plats så dröjer det en stund till innan jag investerar i det.

  För några år sedan så dymade jag sladdarna så man vet vilken sladd som hör till vilken enhet runt tex. tvn. Nu har vi köpt nya saker och flyttat och då har jag inte hunnit med.

  Vill bara nämna att webbplatsen nedan är till min dotters domän som jag kodar men min flicka skriver innehållet i den (jag är en riktig datanörd) 😀

  Ha ett fint 2014.

  Med vänliga hälsningar Carina från Karlskoga.

  Svara
 5. Amanda says:

  Jag såg dig på nyhetsmorgon i måndags, helt fantaskiska tips!!! Din ”4S” metod ör defenitivt något jag kommer använda mig av!! Det roliga är att när jag hörde dig berätta om hur allt började, kände jag igeb mig själv. Problemet är bara att jag aldrig orkar plocka undan direkt, det bildas högar på golvet, på stolen eller/och på skrivbordet. Jag blir jättearg bär jag inser att jag måste städa, eller när jag inte hittar något.
  Jag blev i alla fall jätteinspirerad av dig, och din blogg är numera favoritmarkerad!! ????

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Amanda!

   Tack så hemskt mycket! Jag blir så oerhörd glad av att läsa detta! Så roligt att du kommer att följa bloggen framöver! Hoppas att du kommer att hitta nya bra tips:) Ja, jag skulle vilja säga att hälften av framgången med att vara organiserad är att följa alla de rutiner man har för att inte stöka till det:) Men ge inte upp – i morgon är en annan dag som man kan börja organiserad:)

   Svara
 6. Gabriella says:

  Jag undviker också att lägga in använda kläder i garderoben av samma anledning som Cecilia nämner ovan, pälsängrar. Hade otur i ett tidigare boende att drabbas av dessa små otyg (jätte otrevligt) och fick då av saneraren också tipset om att enbart alltid ha rena kläder i garderoberna. Tror iofs inte det kanske alltid är hela roten till problemet, speciellt inte om man som du skiftar garderob vare årstid vilket jag tyvärr inte gör i samma utsträckning, men det han sa sitter djupt rotat i min ryggmärg.

  Jag använda därför själv en mindre klädställning som mellanförvaring vilket jag tycker funkar mycket bra, jag får bra överblick över kläderna och den blir inte överbelamrad som mina tidigare ”klädstolar” blev på typ en dag. 🙂

  Svara
 7. Margreth Carlsson says:

  Hej Paulina Jag hänger ut och vädrar mina kläder (som jag bara använt ett tag). Sen hänger jag in dem i garderoben. Margreth

  Svara
 8. Monica Skyllberg says:

  Hej Paulina, jag har i mitt tycke ett mycket bättre tips och det är att att hänga ut kläder för vädring över natten om man har möjlighet till det. Kläderna blir väldigt fräscha av den fuktiga nattluften och känns som nytvättade. Byxor hänger jag på byxgalgar och ev veck och rynkor är borta på morgonen. Då behövs ingen ”mellanstation” för kläder som använts en dag. Blir man inte väldigt svettig under dagen finns ingen anledning att tvätta T-shirts, tröjor, byxor mm efter en dags användning. Oftast duschar de flesta varje dag och är du ren under finns ingen anledning att tvätta kläder efter en dags användning. På så sätt sparar man in många tvättar och kläderna slits inte så mycket. Det funkar bra för mig.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Monica,

   Ett mycket bra tips. Jag personligen skulle kanske inte klara att kunna hålla mig till det, för det blir ytterligare ett arbetsmoment så att säga, men toppen för dem som har den disciplinen. Men jag håller med dig – vädra är alltid bra!

   Svara
   • Monica Skyllberg says:

    Hej igen, jag förstår inte riktigt vad du menar med ytterligare ett arbetsmoment. När du klär av dig på kvällen hänger du ut kläderna på din balkong, tar in dom på morgonen och hänger in dom i garderoben eller tar på dig dom. Det blir två arbetsmoment. Skillnad en mot att lägga kläderna i tvättkorgen, sortera, lägga i tvättmaskin, tvätta, hänga upp och ev stryka eller att ha en ”mellanstation” med en dags använda kläder. Risken med ”mellanstation” är att den högen bara växer under veckan och man lätt tappar kontrollen.

   • Paulina says:

    Hej Monica,

    Jag menar att skillnaden att bara hänga upp kläderna som man har haft på sig en dag men som är tillräckligt fräscha för att ha igen direkt i garderoben eller att först hänga ut dem på balkongen och sedan ta in dem på morgonen blir yterliggare ett arbetsmoment. Men jag håller med dig – det är att föredra!

 9. Ulrika says:

  Tack Paulina för det tipset. Jag är en av de som frågat efter detta nämligen och kanske är det så enkelt. Måste testa, för just nu har jag en mellanlagringsstation av kläder som…inte ser så rolig ut, nej. Bara att sätta igång och sortera upp!
  Kram Ulrika

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Ulrika,

   Hoppas att det funkar för dig. Det är lite som jag svarade Cecilia – egentligen så behöver man veta vilka kläder som samlas på ”mallanstationerna”. I mitt fall så är det enbart kläder som jag tänker ha på mig igen. Vi har blivit duktigta på att slänga saker i tvättkorgarna direkt, så det är inget problem. Så när jag klär av mig eller klär om mig när jag kommer från jobbet så är jag stenhård med det – antigen ska kläderna i tvätten eller i garderoben. Även om jag, just med fallet med myskläderna hemma, kanske planerar att ha dem på mig nästa gång jag kommer från jobbet. Men vet inte, det kanske blir något annat ändå, och då ligger de bara på stolen och skräpar.. så bättre att ta fram dem ur garderoben i stället då:)

   Hoppas att detta funkar för dig!

   Svara
 10. A-K says:

  Ett tips: vänd på galgkroken för de använda kläderna. Lättare då att komma ihåg vilka kläder som är halvt använda.

  Svara
 11. Hege says:

  Åh, den här fin! Och som alltid är det enkla ofta det bästa. Nu utprinted, och upphängt på mina två värsta mellanstationer. 😉 😉

  Svara
 12. ANNA says:

  Jag har en radda krokar som hänger (över kanten) på baksidan av sovrumsdörren, en dörr som aldrig är stängd. Där har jag någon kofta att slänga på om jag fryser, några plagg som jag använt ett fåtal timmar här hemma, å något pyamasplagg. På de två yttersta krokarna hänger jag dessutom sjalar istället för att lägga dem lite överallt. Jag använder nästan alltid sjalar/scarves å liknande men om det är kallt eller varmt åker de av eller på å när de inte är på ska de bo på de där krokarna.

  Svara
 13. Cecilia says:

  Hej, jag har alltid gjort som du skriver, antingen lagt kläderna i tvättkorgen eller tillbaka in i garderoben tills nyligen då jag läste att lägga tillbaka kläderna kan locka till sig ohyra t.ex. Pälsängrar då de äter hudavlagringar eller ngt annat som finns i kläderna efter man har använt dem.
  Jag skulle gärna vilja ha fler tips på hur man kan förvara dessa kläder.
  Tack för en bra blogg!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Cecilia,

   Intressant fråga. Jag sökte på pälsängrar och hittade en hemsida ägnat enbart dem:) Där står det bland annat ”Pälsängrars larver trivs framförallt bakom lister, i skrymslen i garderober och i kläder som legat undangömda i ett skåp länge”. http://palsangrar.com/bli-av-med-palsangrar-hemma. De kläder som jag lägger undan i garderoben för att ha med min ytterligare en gång innan jag tvättar dem använder jag frekvent. Sedan byter jag ut sommar- och vintergarderob då jag just tar ut i princip allt, så då ligger inga kläder undangömda läge. Från vad jag förstår så är det just sällan använda kläder som kan drabbas av detta. Sådana har inte jag i min garderob. Är det ett vanligt förekommande problem?

   Om man är extra orolig för detta skulle ett annat knep kunna vara att ha en byrålåda eller något sådant just för dessa kläder för att hålla dem åtskilda från de övriga. Då blir den gemensamma nämnaren för kläder i den att de just har varit använda. Som en slags mellanlåda då. Men det vet jag inte om det är den bästa idén jag har kommit på.. En klädbetjänt kan man annans använda sig av – både för att hänga fram kläder till nästa dag eller just ha som en mellanlandning. Jag har skrivit om det här: http://forvaringsdrottningen.com/2013/08/27/kladbetjant/. Hänger man inte för mycket kläder så kan det vara ett alternativ. Men det finns risk att den ser överbelamrad ut om man ”missbrukar” den.. Men beroende på hur mycket kläder det handlar om samt hur länge man väntar med att använda dem mellan gångerna så kan olika alternativ fungera för olika personer och hushåll så klart. Det är inte alltid det finns ett generell optimal lösning för alla utmaningar.. 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!