Hur rensa, prioritera och samsas om platsen i förrådet

Erica skrev nedanstående brev till mig:

Hej! Jag håller på att rensa ur mitt förråd med grejer som jag och min sambo har samlat på oss genom åren. Vi båda har sjukt mycket prylar sedan innan vi träffades och vi båda är ”sparare” så vi har allt möjligt! Kartonger med foton, gamla brev, böcker, musikprylar, samlargrejer, pyssel, Kalle Anka tidningar, teknik, husgeråd mm mm. Och givetvis så tycker han att mina böcker ska ryka, och jag tycker att musikprylarna inte är så viktiga. Vad jag undrar är, hur ska vi tänka när vi går igenom allt? Kommer man sakna de gamla breven från min barndom? Hela inspirationen till utrensningen har jag fått från din blogg! Men det känns som att vi båda tycker att ”allt” vi har är viktigt och ska sparas. Hur bryter man ”spara-spiralen”. Vi har inte plats för alla prylar!

Erica

Jag är som sagt själv varit en samlare och har aktivt jobbat med mig själv för att bli bättre på att rensa. Det finns några tips för att råda bot på detta. I Ericas fall hade jag gjort följande:

1) börjat med att lägga ut allt ni har i förrådet och kategorisera era saker, som du redan har börjat göra i ditt inlägg (böcker, brev, musikprylar mm).

2) bestämma hur mycket plats ni vill avsätta för dessa saker i ert förråd framöver

3a) dela denna yta på två – då vet ni hur mycket yta vara och en av er har och därmed hur mycket var och en behöver göra er av med

3b) prioritera gemensamt utifrån kategori och yta per kategori. Dvs. av alla saker som ligger på golvet – vad är viktigast att ha kvar och hur mycket plats får det ta? Ni måste fortfarande rensa för att få plats med den nya ytan som ni har kommit överens om i punkt 2.

4) finns det några saker som kan ta mindre plats än vad de gör idag? Mina gamla bilder exempelvis låg huller om buller i en kartong. När jag gick igenom dem, sorterade, kastade dåliga bilder och la in dem i album tog de plötsligt mindre plats. För övrigt, när man rensar saker så hittar man alltid skräp, vilket gör att man vinner yta. När man lägger saker i ordning blir det också mer plats, så själva rensningsövningen skapar yta.

prioritera och rensa förrådet

Sedan bör man gå igenom sina saker med jämna mellanrum. Jag hade rått er att sätta in ett nytt datum för detta – exempelvis om ett år. Då kommer några nya saker att ha tillkommit i förrådet och ni behöver rensa igen. Men ni kommer att märka att vissa saker kommer ni att ha lättare att skänka/slänga/sälja, som ni inte kunde skilja er åt första gången ni sorterade. Och varje gång ni gör detta kommer ni att bli bättre på att göra er av med saker och även att göra det snabbare. Som det heter – practice makes perfect:)

/Paulina

fotokälla

6 Kommentarer
 1. Tina says:

  Min syster har löst problemet med negativ och foton genom att scanna in dem och spara på dem på det viset. Själv funderar jag på att slänga en massa negativ och foton som jag ärvt efter min mor. Antagligen vet jag inte vem som är på bilderna plus att negativ bleks med tiden. Vad göra? Det går ju inte att leva i ett museum härhemma eller hur?

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Tina,

   Bra tips med scanningen! Ja, kruxet är att just veta vad som är värt att sparas och inte, vad man kommer att ångra att man kastade bort och vad man inte kommer att sakna. Trixigt med mors bilder där.. Jag skulle i alla fall försöka kolla igenom dem innan jag slänger negativen för att se om det är några bilder som jag själv skulle gilla och därmed behålla.. Men jag håller med dig – man kan inte ha ett museum där hemma:)

   Svara
 2. Sandra says:

  Hej! Tack för en trevlig blogg! Jag undrar om du har bra tips hur man kan förvara gamla negativ? Jag har en hel kartong full av gamla bilder och negativ som jag behöver rensa… Häls Sandra

  Svara
 3. Inga says:

  Hej! Jag hitta din blogg på en annan pysselblogg…Tack för det!!…Jag ,som många andra pysslare har alltid intresse av förvaringar..IKEA är ju därför ett Mecka för oss….Nu är det korttillverkning eller LO som gäller….det blir MYCKET grejer….jag försöker organisera men blir inte nöjd….ibland tror jag att jag har för mycket saker…..får ideer från likasinnade..det funkar inte hos mig!! Vad ska jag göra? Har du bra ideer för ett pysselrum? Jag har tidigare sysslat med Lappteknik och har mycket grejer kvar från den tiden.
  Vore trevligt om du har tankar om ett rum för pyssel….kommer att följa dig för jag gillar förvaring
  Ha en bra fortsättning på helgerna
  // Inga

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!