Veckans uppdrag: få bort saker som ligger framme i vardagsrummet

I de flesta hem ligger det saker framme som man inte riktigt vill ska göra det. Så även hemma hos mig förstås. Jag har ett tips för hur man går tillväga för att verkligen få bort saker som ligger framme, och det är att hitta ett ställe som verkligen är avsett för dem. Alltså:

Steg 1: Identifiera det som ligger framme i onödan och ska bort.

Steg 2: Hitta ett nytt permanent ställe åt dessa saker.

För min del handlade steg 1 om två saker som jag inte ville ha liggande framme i vardagsrummet längre: mina kvitton och systemkameran.

I fråga om kvitton så har jag skapat mig en ovana att lägga dem i en skål i vardagsrummet när plånboken blir för tjock – som ett slags mellanlandning innan jag går igenom dem och ser om jag behöver spara några.  Men det såg inte så snyggt ut direkt..

Till steg 2 då: Jag tänkte att jag säkerligen skulle vilja göra mig av med kvitton någonstans i vardagsrummet och jag hade redan vanan inne att lägga dem i skålen. Så jag kom på att de borde ligga nära den och det blev följande lösning:

Ordning bland kvittonKameran brukade vi alltid har framme för att fånga de där oförglömliga ögonblicken när vår son föddes. Men alla ni som har barn vet att man tenderar att fota mindre och mindre ju äldre de blir så..  det var dags att hitta ett annat ställe för kameran tyckte jag. Den låg framme ovanför öppna spisen och jag ville inte ha den där mer.

Steg 2 för den blev ett nytt ställe – mediabänken under tv:n. Samma bänk där jag kom på att jag skulle förvara sommarfilten. Det var ju inte så smart, för det var inte så logiskt, men i fråga om kameran så tror jag faktiskt att det kommer att funka riktigt bra: mera logiskt, fortfarande i  vardagsrummet och lättåtkomligt.

Veckans uppdrag avklarat:)

Vilka saker ligger onödigt framme hemma hos er och var skulle ni kunna lägga dem i stället? Dela gärna med er om ni gör denna övning:)

/Paulina

14 Kommentarer
 1. Alexandra Bengtsson says:

  Vi köpte också en sån ”låda” ifrån Granit för alla kvitto, den är verkligen super! Vi har en låda i skrivbordet där vi bara har sladdar, laddare och annat trassligt – man vet vart man ska leta och man vet vart man kan gömma allt som ligger framme. Den vita möbeln du har på bilden, är den ifrån Asplund?

  Svara
 2. Linda says:

  Jag blev less på all reklam och tidningar som alltid hamnade på köksbänken så nu finns det ett liggande dokumentfack i byrån i hallen (prefekt att kunna lägga ifrån sig det när man kommer in innanför dörren. Där har vi även var sin korg för nycklar, plånbok mm samt en ”övrigt låda” där allt man inte har någon plats för kan ligga, småjox!) räkningar mm lägger vi i en annan tidskriftsamlare som gås igenom regelbundet. För mig handlar det om att det ska vara lättstädat, då kan inte saker ligga framme.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Linda,

   Det låter som att du har ordnat det riktigt smart då förvaringen är där ni behöver den, men samtidigt enkelt, och det är ju det som är hemligheten med bra förvaring tycker jag. Tack för att du delade med dig av ditt tips!

   Svara
 3. minimalisterna says:

  Oj vad jag kände igen mig i det du skrev, inte just med kvitton, men själva fenomenet som du beskriver 🙂

  Posthögen tycker jag är typiskt sådant fenomen som ständigt fylls på och blir liggandes. Likaså kan kläder vissa veckor ha en tendens att ”fastna” på stolar, byrån och utanpå garderoben. Vi har skrivit om hur vi upplever fenomenet i inklägget Plocka, pimpa och bryta gamla vanor.

  Svara
 4. Mickey says:

  Vi förvarar våra laddare och kablar under soffan i vardagsrummet, men min 2-åring gillar att ta ut dessa och leka med de ibland. Min man har dock en bra idé som vi ännu inte har förverkligat, nämlingen att köpa en korg med lock och förvara den bredvid soffan (i en för barnet ointressant hörna). Nu ska vi bara hitta den där korgen ….

  Svara
 5. Catarina says:

  En sak som gör mig galen är alla dessa laddare. Laptopen har en, i-paden en annan, iphone3 en tredje, iphone 5 en fjärde osv osv och att hitta ett vettigt sätt med dessa är omöjligt, de måste dessutom gå att ta lös lätt då de helt plötsligt måste kopplas i när man lagar mat, ligger i soffan, sängen mm mm. Har du några vettiga förslag skulle jag bli överlycklig…????

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Catarina,

   Det skulle underlätta för mig om jag visste var ni brukar lägga dem.. Fundera på det. När du har identifierat dessa ställen så skulle jag försöka skapa mycket enkla förvaringslösningar för dem – i alla fall till att börja med. T ex om ni brukar lägga dem i köket någonstans, så skulle jag ställa någon slags behållare i en låda eller ett skåp där ni alltid ska lägga dem. På så sätt är de i alla fall samlade och inte skräpar överallt. Några sådana stationer runt om i huset om ni har fler laddare på olika ställen. Så när man behöver det så går man till den stationen i det rummet och tar fram dem. En enkel skål, låda eller något sådant. Vad tror du om det?

   Svara
  • minimalisterna says:

   Vi har nyligen skapat en ”laddningsstaton” hos oss där vi alltid har sladdarna till dator och våra två olika mobiltelefoner. Laddningsstationen som utgörs av en förlägningssladd med många uttag och som går att ”stänga av”, är placerad så att datorn kan ligga på skrivborden när den laddas och mobilerna likaså eller som alternativ i fönsterblecket.
   Tidigare flyttade vi runt laddarna och sladdarna överallt i sovrummet, vardagsrummet och köket när vi kom på att vi ville ladda mobilerna. Nu är laddarna satationerade i sin laddningsstation och vi bär dit mobilerna, vilket känns rimligt, de är ju mobila 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!