Veckans utmaning: packa upp vinterkläderna

Senast jag kollade var det sommar. Nu ser det ut som att hösten ha kommit av sig och vi verkar vara rakt på väg mot vintern.. Så känns det i alla fall.

Hur som helst så blev det plötsligt hög tid till att byta om från sommar- till vintergarderob. Det känns som att det det inte alls var länge sedan jag gjorde tvärt om..

Inför den här nedpackningen investerade jag äntligen i vacuumpåsar, då jag tycker att det alltid luktar så mycket vind när man tar ner kläderna efter en säsong. Få se hur det blir med det, men redan nu ser det bättre ut i lådorna. Det är bra mycket mer överskådligt och tar så klart mindre plats då man pressar ut luften ur påsarna.

kläder i vacuumpåsar

De här påsarna köpte jag på Clas Ohlson för 49 kr för 2 st, men de finns så klart att köpa på andra ställen också.

Varje gång jag gör den här övningen med garderobsbyte får jag följande fördelar:

 • det går allt snabbare då jag har mitt organisationssystem i huvudet.
 • man får automatiskt in en rutin att gå igenom sina kläder.
 • det går allt lättare att skiljas från saker man inte använder (de kläder som jag tänker sälja packar jag ändå ner – fast för sig – för att de ju ska säljas till våren. Men då har jag redan gjort gallringen – och har en chans till att addera på kläder när jag packar upp allt igen).
 • det är mycket roligare att plocka ut plagg som man inte har haft på ett tag än ha dem liggande i garderoben hela tiden – då känns de mer som nya.
 • Man får automatiskt en överblick över hela sin garderob och ser snabbt vad man behöver köpa till inför den nya säsongen. I mitt fall känns det som att jag har mycket att komplettera…

Dessutom blir det någon slags ritual över det hela.

märkning flyttlådor

Lådorna märker jag sedan ordentligt på det här superenkla sättet som ni ser på bilden. Det viktiga är att pappret inte rivs bort, därav ordentlig tejpning, och att etiketten sätts på både lång- och kortsidan, så att man ser vad det är på lådan oavsett hur den ställs i förrådet eller vinden.

Fast jag måste säga att åsynen av en vinterkläder i garderoben inte alls är lika rolig som en den av sommarkläder..

/Paulina

7 Kommentarer
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Weronica,

   Ja.. det är ju allt som hör sommaren respektive vintern till.. eller menar du hur jag avgör när jag packar ner kläderna? I så fall så tänker jag utifrån vad jag brukar respektive inte brukar bära på den andra sidan av året. Sommarskor och sommarklänningar, armlöst och ljust osv. Var det svar på din fråga?

   Svara
 1. Camilla says:

  Hej, Jag har köpt vakuumpåsar i omgångar, för täcken och kuddar. Jag tycker de börjar läcka efter ett tag, stängningsanordningen hoppar av osv. Hur fungerar det för dig, vilken storlek använder du. Går dina sönder, börjar läcka?

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Camilla,

   Jag har inte haft mina vacuumpåsar så länge, men jag har inte märkt att de läcker. Däremot så kan de vara lite bökiga att stänga, men när man väl har gjort det så verkar det funka.. Jag har köpt mina på Clas Ohlson och där finns de i två storlekar i en förpackning.

   Svara
 2. Gunnar Arnoldsson says:

  Hej jag läser ditt inlägg om förvaring av vinter/sommar kläder. Jätteintressant.
  Nu har jag tagit fram min vinterjacka, som jag har haft förvarad i klädlådor från ikea.
  Men de luktar gammalt liksom om dem ändå.
  Läste ditt inlägg om vacumplastpåsarna fungera de bra, slipper man lukten
  / Gunnar

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!