Förbered ett reseapotek

Snart börjar min semester! Senast vi reste märkte vi att vi hade glömt några läkemedel som vi borde ha haft, så när jag strukturerade upp bland läkemedlen senast och hittade flera likadana mediciner, så passade jag även på att fixa ett reseapotek. Klart att man kan köpa på plats, även om man är utomlands, men det känns ju tryggast och bekvämast att ha det till hands man behöver mest.

Jag har satt ihop 2 st reseapotek – ett för vuxna och ett för min son. Sonens reseapotek ser ut så här:

reseapotek för barn

 

Vi ska resa till Polen, så inga avancerade mediciner behövs. I reseapoteket finns flytande alvedon, vätskeersättning, plåster, termometer och desinficerade våtservertter.

Och tänk förresten på att det finns restriktioner om man flyger med läkemedel. Så här informerar Apoteket:

Resa med medicin

Om medicinering tillhör din vardag så måste du naturligtvis få ta med din medicin när du reser utomlands. Det är inget konstigt men det kräver lite förarbete. Börja i god tid genom att ta reda på vilka regler som gäller för införsel i det land dit du ska resa.

Att tänka på:

  • Packa medicinen i sin originalförpackning för att underlätta i tullen. Det är dessutom bra att ha förpackningen ifall du behöver mer medicin under resan och måste besöka en lokal förskrivare.
  • Kontakta ambassaden för det land du ska resa till för att få reda på om de har några särskilda regler för införsel av medicin. Om du reser med medicin som räknas som narkotika, som vissa sömnmedel eller starka smärtstillare, är det extra viktigt att du tar reda på reglerna för införsel.
  • Om du ska flyga med din medicin kan det finnas restriktioner och regler som du måste följa. Särskilda regler kan gälla för att ta med mediciner i handbagaget på flyget. Mängden vätska som du får ta med dig är till exempel begränsad.
    Läs mer hos Transportstyrelsen.

Säg till om märkning på apoteket

Om du behöver ha med flytande medicin på resan och vill att varje förpackning ska vara märkt, kan du säga till när du hämtar ut medicinen på apoteket. Då kan vi sätta på en apoteksetikett i samband med att vi färdigställer dina mediciner. Har du däremot redan fått din medicin och tagit hem den kan vi inte sätta dit etiketter i efterhand.”

Bra att veta tycker jag:)

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!