Så får du ordning på Lego!

Visst låter det som en dröm? Jag vet:)

Men nu har jag hittat en familj, som faktiskt har klarat av att få ordning på lego och delat med sig av detta.

De har lagt de olika Lego uppsättningar i ziplock påsar. Det ser ut så här:

Ordning på lego i ziplock påsar

Nu är min son än så länge för liten för den sortens Lego, men jag hade nog skrivit på dem och naturligtvis bifogat instruktionen till varje Lego uppsättning. Annars en mycket bra idé tycker jag, även om jag förstår att det kräver en viss struktur, inte minst från barnen själva kan jag tänka mig:)

Själva figurerna valde denna familj att lägga i så kallade hobbylådor.

Legogubbar i hobbylåda

Dessa kan exempelvis köpas på många ställen. Granit eller Clas Ohlson är några exempel.

Och vill du läsa ursprungliga inlägget, så finns den på Handy Man, Crafty Woman. Tack, Handy Man, Crafty Woman: Wicked Big Lego Project för tipset!

Har ni några bra tips på förvaring av Lego? Berätta!

/Paulina

PS. Om du vill läsa om andra fyndiga förvaringslösningar som lämpar sig för barnrum.

Lite tips för större leksaksförvaring.

10 Kommentarer
 1. Bodil says:

  Har du tips på passande plastfickor/pärmar som passar instruktionsböckerna till Lego friends? De är ca 17×21 cm, så de är för stora för A5 och för små för A4.

  Svara
 2. Linda says:

  Vi mar MYCKET Lego hemma. Att sortera bitarna efter byggsats tycker jag hämmar kreativiteten, en stor poäng med Lego är ju möjligheten att riva och bygga om till något annat. Visst blir det lite extra besvär att hitta samtliga bitar till en byggsats när en bestämmer sig för att bygga upp den från scratch igen, men med hyfsad sortering går det fint. Huvudsaken är att ritningarna finns kvar. Vi har ritningarna liggande i en låda, så kommer även barnen lätt åt dem.
  För Legobitarna har vi provat olika typer av sortering, både med utgångspunkt i storlek/typ av bitar och med utgångspunkt i färg. Utmaningen är att hitta en sortering som är tillräckligt detaljerad för att göra det lätt att hitta samtidigt som sorteringen är tillräckligt lätt att förstå för barnen. Som vuxen hade jag velat ha sortering både på färg och storlek/typ, men det blir för detaljerat för barnen för att fungera i praktiken.
  Vi använder IKEAs förvaringssystem TROFAST med de grundare lådorna (små och stora) att sortera/förvara bitar i. Sortering efter färg är vad vi har landat i just nu, med separata lådor för fönster/dörrar, gubbar, gubbars tillbehör, hjul/biltillbehör och plattor.
  Goda vänner som har ÄNNU MERA Lego har en sådan där byrå som man kan hitta på arkitektkontor med många grunda, breda lådor i (med mindre lådor/fack i) för sortering – det vore nog idealet för lite mer ”vuxen” och detaljerad Legosortering, men frågan är hur lekvänligt det är för barn i praktiken.
  Det är härligt med Lego! 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Linda!

   Ja, det finns säkerligen många olika sätt att sortera Lego på och hur man väljer att göra det beror på många faktorer, bland annat barnens ålder. Huvudsaken tycker jag är att man hittar det man söker och då underlättar ju något slags system. Jag gillar ditt system med att ha sortering efter olika slags bitar. Det tror jag skulle funka för mig också:) Tack för att du delade med dig av dina tips!

   Svara
 3. Hege says:

  När jag var barn lekte hela barnaskaran med Lego, och vi lekte tillsammans. Mycket roligt. Och mycket lego att plocka upp efteråt… Först hade vi allt Lego i en specialgjord box (från Lego), men den var så liten att vi var tvungna tömma ut innehållet för att hitta bitarna vi sökte. Sedan hade vi något annat att förvara i, men jag vet inte om den var hemgjord eller inhandlat. Det var ett runt stycke tyg, minst en meter i diameter, med öglor ut vid kanten och ett långt snöre i öglorna. Vi satt på och runt denna tygbit, med allt Lego i mitten. Vi kunde sprida ut, och det gick lätt att hitta bitarna vi sökte. När det var lekt klart, samlade vi i hop de bitarna som hade ramlat utanför tyget, och sedan gjorde mamma det magiska: Hon drog i snöret! På en blink var tygbiten nu en säck, med allt Lego inuti. Bara att knyta i hop, och så var allt klart till nästa gång vi skulle leka. Så fantastisk var denna säck, att nu leker barnbarnen med Lego på denna säcken. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Å vilket barndomsminne! Lego berör:) Det hade varit jätteroligt att få en bild på denna fantastiska säck:) Tack för att du delade dig av detta, Hege!

   Svara
 4. Ninjakossan | Autistisk kattfantast med en lika autistisk sambo says:

  Att förvara figurerna i sådana lådor är ju genialiskt! Figurerna kommer alltid bort eller tappar armar och ben som är omöjliga att hitta bland allt annat lego (om man har allt i en stor låda). Eller så hittar man inte den man är ute efter. Barnen brukar iofs kunna lösa det ändå med sin fantasi, men jag tycker ändå det var jättesmart!

  Ska göra en mental note av detta till framtiden när det är dags för barn och lego.

  Svara
 5. Liselott says:

  Låter och ser verkligen ut som en dröm….Har själv tre barn , samt massor av legobyggande barn genom åren på förskolan och visst måste man ha ordning på legot.
  Min erfarenhet är dock att det allra viktigaste är att man ha en pärm med plastfickor med alla instruktioner, och jag har dessutom klippt sönder alla kartonger för på dom brukar det alltid vara extra byggalternativ, som inte alltid finns på instruktionen. Dom klippta karton- ideerna ligger också i plastfickor. Sparat alla kartonger vi nånsin köpt och det har ju blivit några genom åren.
  Däremot har jag försökt att sortera tex duplo i lådor efter tema, som polis brandbil och räddningstjänst i en, sjukhuset i en, och djurparken i en annan.
  Men- hör och häpna…..ibland leker barn över gränserna, tigern åker på brandbilens tak och bebivagnen kör post till polisen…vad gör man då….dom olika lekvärldarna krockar….fniss…välfärdsproblem jag vet…..
  Så, slutligen bor alla duplo i en jättelåda på hjul hemma hos oss, det allra mesta legot i 3 andra stora blandade lådor, men tekniklego och Lego Friends har eget bo. Däremot är ”mina” instruktionspärmar heliga….dom är helt intakta vilket är ett under i sig då äldsta killen snart är 18 år och det har varit en hel del vilopauser mellan legobyggandet. Småtjejerna bygger i perioder fortfarande så än har vi lego på golvet….

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Liselott,

   Jag tänkte också på själva kartongen, men trodde sedan att jag skulle klara mig på instruktionerna:) Pärmen är ju en alldeles genial idé. Fantastiskt att du har behållit den och strukturen i så många år! Den ska jag definitivt ta efter när det blir mer avancerad Lego-dags här hemma. Det är så kul att man slänger ut ett inlägg och får en massa förbättringsförslag! Tack Liselott!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!