Små rutiner som förenklar vardagslivet och sparar tid

Att sortera sockar är något av det tråkigaste jag vet. Men jag har hittat ett knep för att ändå göra det mindre trist. Jag sparar alltid socksorteringen till TV reklamen. Då får jag några minuter som jag då känner att jag vinner och så kan jag mobilisera mig en liten stund till att göra det tråkiga. Och titta på favoritprogrammet igen. Och så sortera lite till.  När TV serien är klar så har jag sorterat sockarna, och det var inte alls lika jobbigt som det vanligtvis brukar vara. Och jag har varit tidseffektiv:). Att alltid hinna med något under TV-reklamen är för övrigt lite av en sport för mig..

sortera sockar framför TV:n

Ett annat litet effektivitetstips som jag har är att måla naglarna medan jag sitter framför datorn. Jag är annars alldeles för otålig för att vänta tills de torkar, så det blir alltid märken på dem. Men inte om jag sitter framför datorn. De torkar och jag skriver:)

torka naglar framför datorn

Att plocka bort saker som man har använt medan man lagar mat är ett annat litet knep som jag har, som säkert många använder sig utav. Att kasta matrester direkt i papperskorgen så att de inte hamnar i diskhon eller på diskbänken är ett annat litet knep. Där underlättar min pedalhink mycket tycker jag.

Jag har brevväxlat lite om det här med en av mina läsare – Hege. Här kommer några av hennes tips:

 • att alltid ta med sig saker från ett rum till ett annat
 • diska i diskmaskinen på kvällen och plocka ut på morgonen
 • ladda kaffebryggaren på kvällen så att det är bara att trycka på ON på morgonen
 • Lägga fram kläderna man ska ha på sig dagen efter

Många av oss har sådana små rutiner och knep som optimerar vardagen och sparar tid. Vilka är era?

/Paulina

Fotokälla: www.nailpro.com

20 Kommentarer
  • Paulina says:

   Alltså, ibland undrar jag om man inte gör det för avancerat för sig. Sockor kan man ju bara vika in i varandra.. men visst, det finns väl konsumenter även för denna pryl…

   Svara
 1. Helena says:

  Med de strumpor som varit lika för mig (tex stödstrumpor när jag var gravid) har jag sytt några stygn på insidan av strumpskaftet med olika färger på trådarna per par. Se’n har jag parat ihop gul+gul, röd+röd osv.

  Svara
 2. Susanna says:

  Mitt bästa organisationsknep är ett par tvättgrejer som nästan har eliminerat själva vik-momentet helt för oss:

  a) Torka all tvätt direkt på galge och förvara alla kläder (utom underkläder och lite långkallingar och så) på galge i garderoberna. På så vis försvinner hela vika-tvätt-momentet.
  b) Fäst ihop strumporna med strumpklämmor redan innan de hamnar i tvättmaskinen, låt dem hänga och torka i klämmorna och vik sen ihop strumporna genom att bara vika alltihopa på mitten. Inget jobb med att para ihop strumpor längre, och inga strumpor försvinner (utom treåringens, men det är för att de plockas av lite varstans både utomhus och inomhus). Den här klämman gillar jag, den är rejäl och verkar hålla bra: http://www.sock-star.com/.

  Det enda vi viker regelbundet numer är trosor och kalsonger.

  Svara
  • Paulina says:

   Vilket bra tips med sockhålållare! Tack så hemskt mycket, Susanna! Jag ska faktiskt beställa en sådan. Beställde du den från sidan du hänvisar till eller får man tag på dem i Sverige?

   Svara
   • Susanna says:

    Jag har inte hittat dem från Sverige, men de finns även på amazon.co.uk, så har man ändå en bokbeställning på gång kan man ju passa på och beställa strumpklämmor också! 😀 Man får söka på sockstar som ett ord för att hitta dem där. Deras egen sida, som jag länkade till, är mest bra för att där finns en användningsbeskrivning. Men jag har för mig att frakten blir högre där.

  • Susanna says:

   Redan innan de hamnar i _tvättkorgen_ ska det vara förstås. Direkt från fot till hopfästning till tvättkorg.

   Svara
 3. Linda says:

  Hos oss har alla en egen ”bläckfisk” (heter det så? En sån med många armar och nypor längst ut för att hänga tvätt) som vi sorterar tvätten på direkt när den kommer ut ur tvättmaskinen. Vi torktumlare alltså inte våra strumpor. Då är det enkelt att bara riva ner dom från bäckfisken och in i rätt låda när det är torrt 🙂

  Svara
  • Linn says:

   Ja, en sån är bra!
   Vi har en sådan röd bläckfisk som vi köpte på Ikea för några år sedan. Den ser ganska söt ut också 😉 Det som är så bra med den är att den är rätt tålig och ändå kan man lätt fälla ihop den och gömma undan den när den inte används.

   Svara
 4. Linn says:

  Mina bästa tips är att
  1. tänka stationsförvaring och förvara allt som hör ihop på samma ställe och helst på den plats som det används. T ex en presentstation där man har presentpapper, kort, sax, snören och tejp tillsammans. Eller som den medicinstation som du har visat upp och som inspirerade mig till att göra en egen sådan.
  2. alltid ha en liten låda med städmaterial som behövs på just dom platser där det ofta behöver rengöras, så att man slipper dra fram stora städutrustningen utan snabbt kan göra rent på en minut varje dag. Som exempelvis en liten städlåda i badrummet så att man varje dag kan torka rent handfatet och toastol på bara en minut så att badrummet alltid ser fräscht ut.
  3. om man som jag är en nattuggla som snoozar för länge på morgonen se till att ha en krok där du hänger upp morgondagens outfit så du slipper fundera på vad du ska klä på dig på morgonen. Jag hänger även upp t ex halsband etc på galgen så att allt är på plats.

  Dessa tre tips tror jag är det som har förenklat vardagslivet mest hemma hos oss.

  Och för den som har barn, låt dom para ihop strumporna, det blir som en memorylek som i alla fall mina barn tyckte var jättskoj när dom var små. Dom tävlade mot varandra och det gällde att lyckas para ihop så många strumpor som möjligt innan högen med strumpor var slut. Bäst av allt med den idén var att jag slapp göra det tråkiga jobbet. 😉

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för dina underbara tips, Linn!
   En liten städlåda har jag också i badrummet, bakom toalettstolen så att den inte syns. Där har jag hängt upp en liten nätkorg och förvarar alla prylar jag behöver för att städa kunna rengöra handfatet, toalettstolen och badkaret. Sockidéen var också superbra. Mitt enda utmaning är att 99% av våra sockar är svarta och jättesvåra att para ihop (just därför blir det extra tråkigt för det tar så himla långt tid att hitta ett exakt par). Men jag ska definitivt tänkta på det – det kanske ändå är något för Viktor när han blir lite större!

   Svara
   • Linn says:

    Precis så har jag i vårt lilla badrum också, en liten låda bakom toalettstolen så den ska synas så lite som möjligt 😉

    Svårt att hitta par i strumpor när alla är svarta men det blir väl lätt så, vi har också bara svarta strumpor hemma numera när vi inte har några småbarn. Och ingen vill spela strumpmemory heller utan det får jag göra själv i så fall, inte riktigt lika kul 😉

   • Paulina says:

    Haha! Great storage minds think alike:) Har en stor sockhög nu. Tänkte involvera Viktor idag på prov, men det blev inte av. Får göra ett nytt försök i morgon:) Eller vänta på en serie med reklamavbrott som jag brukar följa – det blir först på onsdag då…

 5. Hege says:

  Hej!
  Vad kul det är att ”gästuppträda” i din blogg!
  Ett annat av mina tips är för att hålla tvätt-högen så liten som möjlig:
  * Fylla en maskin på morgonen, och tömma den när man kommer hem på eftermiddagen.
  Och ett för en mindre disk efter maten:
  * Diska medan man gör mat. Fylla diskhon med varmt vatten och diskmedel, och låta allt åka direkt ner dit. Diska när man har en minut över. Disken klar innan maten!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Hege!

   Nöjet är på min sida:) Och tack för fler tips! Jag kom på ett till igår som jag blev mäktigt stolt över – att stretcha medan man står i tvättstugan och väntar på att tvätten ska bli färdig. Det gäller i och för sig att man är ensam i där…

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!