Skapa ordning i skafferiet

Hej!
Å vad bra din blogg är. Har fått så många bra tips, börjar bli ordning här hemma nu 🙂

Jag undrar om du kan skriva ett inlägg om skafferi? Hur har du? Jag har ett skåp där mycket ska få plats, både sånt som används dagligen men även sånt som används mycket sällan. Mitt skafferi är en enda röra.

Hälsningar Linda

Som jag ser det så finns det följande några olika sätt att skapa ordning i skafferiet.

 • Organisera efter måltider: Med detta menar jag: frukost, lunch, snacks osv.
 • Organisera efter kategorier: mjöl, bakprodukter, flingor, pasta, bröd
 • Organisera efter förpackning: plåtburkar, kryddburkar osv.
 • Organisera efter hur ofta du använder något: närhetsprincipen som jag bukar tjata med andra ord:) Och då ska det som du använder ofta ligga närmast i lådan och det du använder mer sällan ligga längre bak. Har du skåp, så ska det som används ofta ligga i skåpen som är lättillgängliga och det som används mer sällan ligga i skåpen högre upp. Men när det gäller matvaror så får man faktiskt hålla koll på det som inte används så ofta om det är mat, så att inte bäst-före-datum hinner gå ut.

fotokälla: bhg.com

Den  här bilden illustrerar detta på ett bra sätt tycker jag. Man har både organiserat efter kategori (pasta, drycker), förpackning (plåtburkar) och måltider (snacks).

På bilden ser man dessutom några riktigt smarta förvaringslösningar, som den för brödet exempelvis, som man hänger under en hylla. Eller den  där man har mindre hyllor i hyllor (jag tror att jag såg en sådan lösning på IKEA). Och så den klassiska – korgar. I dem ska man verkligen kategorisera så att man vet exakt vad som ligger i dem. Och då blir det fiffiga att man då använder hela hyllans yta, för när man tar ner en korg eller låda, så ser man ju hela innehållet i den, till skillnad från när man ställer saker på en hylla, för blir det som står längre bort på hyllan svåråtkomligt och riskerar att glömmas bort helt. Men, som sagt, då är det viktigt att märka vad som finns sådana korgar eller lådor. Jag har tidigare skrivit just om denna lösning här.

Själv organiserar jag exakt på det sättet. Det viktigaste är att var sak har sin plats så att man inte glömmer bort vad man har i sitt skafferi och matvarorna hinner att bli gamla.

Linda, hoppas att du fick nytta av mitt tips. Hör annars gärna av dig igen:)

Storage on:)

/Paulina

PS. Har ni några andra sätt att skapa ordning i ert skafferi? Tipsa gärna!

8 Kommentarer
 1. Mimmi Lust says:

  Hej! Jag har jätte svårt att hitta snygga och simpla etiketter att sätta på mina glasburkar etc i skafferiet. Jag är ute efter transparanta etiketter bara med text, så som ”mjöl”, ”socker”, ”ris” osv. Helst att man bara klistrar på ordet och inget. Funderar på om tryckerier kan hjälpa med sådant här. Såg en youtube video från USA då dom hade använt Cricut’s Martha Stewart maskin, vilket var väldigt smart, och exakt det jag är ute efter.

  Vet du något ställe som säljer sådana här färdigtryckta etiketter eller om detta är något tryckerier kan hjälpa till med? Tackar för all hjälp 🙂

  //Mimmi

  Svara
 2. Daniela says:

  Hejsan!
  Tack för alla tips. Ang skafferi vad rekommenderar du för höjd mellan hyllplanen?
  Med vänlig hälsning, Daniela

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Daniella,
   Jag tycker att det beror helt på vad du vill förvara där. Vet du att du har några förpackningar som du köper regelbundet, så vill du ju att de ska få plats. Så jag skulle utgå från det. I övrigt föredrar lösningar där man kan justera just höjden på hyllplanen. Det blir så mycket mer flexibelt då. Men om du menar ett skåp så ställ upp det som du vill få plats med och sätt upp hyllorna därefter. Det är mitt tips:)

   Svara
 3. Anna says:

  Tack för en inspirerande blogg som jag följer slaviskt! Gillar verkligen dina tips om köket, där befinner man sig ofta och under tidspress och behöver ordning och reda för att snabbt hitta. Och härligt att veta att det inte bara är jag som märkt upp frysen i kategorier:)

  På min blogg ”Hej Eko”, skriver jag om att rensa hemmet på kemikalier samt att organisera och effektivisera vardagen. Där har jag nyligen skrivit om att veckohandla smidigt, vilket relaterar lite till ovan ämne. Gå gärna in och kika på http://hejeko.blogg.se/

  Ha en bra dag!
  /Anna

  Svara
  • Paulina says:

   Hej JB!

   Jag hittar dem inte heller på deras sida, men tror att de har det i sortimentet. Tycker för övrigt att IKEAS hemsida har mycket kvar att önska, då det ofta saknas saker som jag skriver om.. annars har jag faktiskt inga fler tips, men ska försöka hålla ögonen öppna:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!