Hur sortera strumpbyxor – läsarbrev

Detta brev fick jag från Sofia:

Jag läser din blogg slaviskt och har använt mig av många av de tips du delar med dig av, så jag tror att du är rätt person för den här utmaningen!

Jag använder ganska mycket strumpbyxor, tights och leggings av olika material, färger och mönster. Nu ligger de nedknölade i en låda i byrån, men jag tycker aldrig jag hittar det par jag vill ha för dagen och inte heller får jag någon överblick i lådan.

Har du något bra tips på hur man kan förvara sina strumpbyxor och leggings på ett överskådligt och enkelt sätt utan att de blir skrynkliga eller tar för mycket plats?

I huvudsak är det leggings och strumpbyxor i lådan, men det ligger även t ex stödstrumpor till resor där, och längre strumpor, t ex skidsockar. Dock förvarar jag inte vanliga strumpor i lådan. Har försökt dela lite med IKEAs boxar, men lyckas inte riktigt ändå. Kan tänka mig att förvara på helt annan plats än i lådan faktiskt, eftersom jag känner att byrålådor ofta fungerar bättre till andra saker.

Jag frågade Sofia vad det är hon letar efter när hon letar efter sina strumpbyxor. Hon rangordnade det så här:

 1. tjocklek/material (dvs är det en dag när det passar sig bäst med tunna nylonstrumpbyxor eller vanliga vardagsleggings/strumpbyxor).
 2. det färg och mönster som kommer in i bilden och till sist är det längden, eftersom de övriga två ofta ger mig ledtrådar om längden. Mycket är svart men av olika kvalitet och material idag…

Sofia, gällande förvaring i lådor, så kan man dra ut dem, vilket skapar överskådlighet -något man behöver när man ska letar efter rätt strumpbyxor. Så jag tycker lådor uppfyller sin funktion. Att använda sig av lådor-i-lådan, som du beskriver, tror jag också är helt rätt.

Ikeas tyglådor i en byrå

Ett exempel på hur en sådan indelning i mindre tyglådor kan se ut

Jag tror att det är själva kategoriseringen av strumpbyxorna som du ska fokusera på. Jag skulle föreslå att du tar ut alla dina strumpbyxor, lägger ut dem på golvet eller sängen och delar upp det enligt vilka egenskaper du letar efter när du letar efter strumpbyxor. Utifrån det du skriver skulle jag:

 1. Dela upp dem i tunna och tjocka strumpbyxor
 2. Därefter respektive hög efter färg och mönster
 3. Därefter ytterligare efter längd

För att visualisera detta:

Sortering strumpbyxor

När du har gjort det ser du hur många högar det blev. Du måste med största sannolikhet slå ihop några högar, så att det blir mer hanterbart. Vissa indelningar kommer kanske också ha för få strumpbyxor för att vara sin egen ”kategori”. Hur många mindre boxar får du plats med i din byrålåda? Det bör vara en vägledning. Höjden på dessa ska anpassas efter höjden på lådan och bredd x längd efter hur mycket du behöver rymma i varje (det talar dina strumphögar för dig om).

Sedan ska man alltid fråga sig – är det något som inte ska vara i lådan? Ska exempelvis  stödstrumpor och skidsockar ligga där? Strödstrumpor kanske kan ligga i en reselåda – om du har en sådan – och skidsockar tillsammans med skidkläder för det är väl då du använder dem?

Som sagt – jag tror att rätt indelning kommer att lösa denna fråga. Och den typ av strumpbyxor som du använder oftast ska du längst fram i lådan:)

Slutligen – gällande hur man viker ihop dem – det beror lite på deras längd. De kan vikas på längden eller snurras ihop. Är det många av samma kan de läggas på höjden, men är det olika ska de om möjligt ligga bredvid varandra.

Hoppas att detta hjälpte dig. Det skulle vara så kul att höra vad du tyckte om tipsen, om du organiserade om och hur du gjorde det.

Stort lycka till!

/Paulina

Bild via lifefix
14 Kommentarer
 1. Katarina says:

  Ny läsare på bloggen, den gillas! Har noterat inköp av mindre boxar till nästa Ikea-besök (skriver allt sådant i min noteringsapp i mobilen så har jag det alltid nära till hands). Senaste året har jag börjat använda klänningar i större utsträckning och med det har behovet av ordning bland strumbyxor och tights ökat. Har sorterat förut men utan olika fack utan har hoppats kunna hålla ordning i lådorna ändå, men det har inte gått så bra.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Katarina,

   Å vad kul att höra! Välkommen! Hoppas att du hittar många tips här och hör av dig om det är något som du saknar! Smart med noteringsappen – har också en sådan:) Så skönt att skriva upp saker på direkten och alltid ha det nära till hands:)

   Svara
 2. Fru Zeta says:

  Hej!
  Tack för en väldigt trevlig sida. Jag tänkte bara tipsa om att jag rullar ihop mina strumpbyxor och slår ett gummiband om. Blir genast lite mer ordning. Däremot har jag inte sorterat dem, det borde jag absolut göra.

  Svara
 3. Louise says:

  Jag fick en ide om att man kan rulla ihop dem, och ha dem stående … Ungefär som vissa har sina läppstift t.ex. … Tror du det skulle funka? Finns det några lämpliga boxar för det, eller är det egen konstruktion som gäller då? Alltså: en rulle per ”fack”..

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Louise,

   Det kanske skulle funka, men jag vet inte.. man ska å andra sidan inte göra det för komplicerat för sig. Mitt mål är alltid att jag ska hitta så snabbt som möjligt bland mina saker eller kläder. Ibland kräver det att jag har ett mer invecklat system eller att jag lägger saker på ett fins sätt, men just med exakt likadana strumpbyxor exempelvis, så kan de faktiskt ligga hur som helst, bara de ligger avgränsade tillsammans, så att man vet var man ska hitta dem. Det beror på som sagt. Men om du hittar något bra sätt för detta, Louise, så får du gärna dela med dig av det tipset:)

   Svara
 4. Liv Höckert says:

  Tack för jättebra blogg och tack för bra fråga och även svar. Jag ska genast rensa min strumpbyxelåda som jag svär över varje morgon… och äntligen ha koll på vilka jag ska lägga var. Toppen!!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Liv!

   Vad roligt att du tycker att tipsen är användbara! Som sagt – viktigt att du ställer dig själv samma frågor vad just du letar efter, så kanske du sorterar lite annorlunda utifrån det – men grunden är densamma. Lycka till!

   Svara
 5. Sofia says:

  Hej
  Tusen tack för tipsen! De känns både genomförbara och aptitliga! Jag har nog faktiskt fokuserat mer på förvaringen än kategoriseringen, vilket kan vara det stora problemet! Ibland behöver man tänka om. Ska sortera, inventera och prova mig fram! Hör av mig när jag testat det nya!

  Ha en bra dag!

  Svara
 6. Ms H says:

  Jag blir väldigt nyfiken på vad Sofia syftar på för nått när hon skriver IKEAs boxar. Det låter ungefär som det jag söker till mina lådor!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Ms H,

   Det Sofia syftar på är just boxarna som syns på min bild – tygboxar som man kan lägga in i byrån för att kunna gruppera sina kläder, sockar, underkläder mm.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!