Hur förvara bruksanvisningar?

Vanja skrev till mig så här:

”Jag undrar om du har några tips på bra förvaring för alla otympliga bruksanvisningar man har samlat på sig. De kommer i alla otänkbara storlekar och former och det är helt omöjligt att förvara dem på ett smart och smidigt sätt utan att de ligger huller om buller eller fyller pärm efter pärm. Även om jag rensar ur de som inte längre behövs så är det fullt av dem som jag måste ha kvar. Snälla Paulina, hjälp mig!”

Vanja, jag förvarar mina instruktionsböcker i en vanlig, stor låda, som ser ut så här:

Låda instruktionsböcker

Det är inget revolutionerande direkt. Men jag tycker att det funkar för mig. Som du skrev så kommer dessa instruktionsböcker i alla möjliga storlekar, och då har jag sett till att lådan är tillräckligt stor så att alla får plats. Jag tycker inte att det tar speciellt lång tid att leta bland dem (men då kanske jag inte har så många). Sedan har jag för vana att, precis som du verkar göra, gå igenom dem samtidigt som jag letar efter någon speciellt och kasta dem jag inte längre behöver.

Vissa bruksanvisningar förvarar jag däremot nära sakerna  som de hör till, enligt ”närhetsprincipen”, som jag brukar prata om. Alla instruktionsböcker som hör till TV-hörnan exempelvis ligger i TV-skåpet. Detta för att jag snabbt ska kunna komma åt dem när något strular med TV:n, fjärrkontrollen, DVD osv.

Jag tror inte heller att pärmar är det mest optimala alternativet att förvara just bruksanvisningar i. Detta av den anledningen att de ofta väger lite och då blir det otympligt att ha dem i plastfickor exempelvis (för många är för tjocka för att man ska kunna göra hål i dem direkt).

Det jag tror skulle fungera bättre är i så fall arkivboxar med hängmappar. Fördelen med dessa är att instruktionsböckerna hänger neråt, vilket passar bättre med tanke på deras vikt. Sedan är ju systemet flexibelt med tanke på att man kan bara flytta om hängmapparna i den ordning som man vill ha dem.

spara tidningsartiklar i hängmappar

 

Detta tror jag skulle kunna vara ett bra alternativ för just bruksanvisningar. Vad tror du om det, Vanja? Någon annan som har ett bra tips för förvaring av bruksanvisningar?

/Paulina

7 Kommentarer
 1. Lina says:

  Hej! Hittade din blogg igår och jag är så glad över det, den är fantastisk! Förut har jag bara fått min dos av organisering/förvaring på utländska (främst amerikanska) bloggar/youtube men nu vet jag att jag inte är enda svensken som har dille på detta hära!!! Så, tack!! 🙂 Nu till ovan nämnda ämne… Jag vill tipsa om hur pärmar funkar för mig å mina manualer. 🙂 Jag har nyligen organiserat mina manualer i 2 pärmar (vanliga tyg- rygg, 60 mm som jag redan hade). Sen använde jag en annan sorts plastfickor (A4) jag hittade på Claes Ohlsson som hade cirka 2-3 cm ”tjocklek” och med en ”flärp” från ovansidan som man kan vika in (tänk typ kuvert…). Alltså inte ”plats för max typ 3 A4- papper”. De fanns vid de vanliga plastfickorna/mappar så de borde inte vara svåra att hitta om intresse finns. Tror priset var 49 kr för ett 3- pack och jag behövde bara 6 plastfickor. Det gjorde att de tjockare manualerna fick plats och tex alla köks- manualer (elvisp, strykjärn osv) fick plats i en plastficka. Självklart märkte jag alla plastfickor längst ner tex ”datorn+ skrivare” eller ”köksapparater”. Och självklart är pärmarna OCKSÅ märkta så att de enkelt ska urskiljas mot övriga pärmar som samsas på samma hylla. Garantikvitton som jag tycker hör ihop lite med manualerna har jag i en 40 mm pärm bredvid med vanliga plastfickor i med alla möjliga kvitton/garantisedlar som jag vill spara ifall någon vara går sönder eller liknande… Detta känns UNDERBART och jag har så mycket bättre koll på var allt finns nu. Enda negativa är att de bredare plastfickorna är lite ostadiga men betydligt stadigare än den vanliga sortens. Men tillräckligt stadiga för mig och de pärmarna rör jag inte särskilt ofta ändå nu sedan jag fått dem som jag vill! Ursäkta om detta blev lite långt men vill försöka lyfta fram hur pärmar kanske faktiskt kan funka 😉 Tack återigen för mina nya svenska favvo- blogg! Trevlig sommar! 😀

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Lina,
   Så kul att du hittade hit! Ja, du verkar verkligen ha dina manualer:} Tusen tack för den utförliga beskrivningen – det blir nog ett nytt projekt för mig framöver:}

   Trevlig sommar!

   Svara
 2. Annika says:

  Hej!
  Jag använder arkivboxar med hängmappar till våra bruksanvisningar, fungerar perfekt tycker jag. Men precis som du säger, så har jag också de till TV, boxen, DVD i TV-bänken så de är nära till hands.

  Svara
 3. Karro says:

  Vilken inspirareande blogg! Läste ett år tillbaka igår 🙂

  Jag gillar verkligen förvaring. Jag skriver själv en del om smyckesförvaring på min blogg.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!