8 förvaringstips för små lägenheter

Förvaring kan man inte ha för mycket av, brukar jag säga. Och det är ju sant  – oavsett vem man frågor och hur stort man bor, så tycker de flesta att de har för lite förvaringsutrymme. Kanske för att de som bor stort har lyxen att samla på sig saker:)

Hur som helst. Det blir ändå mer akut när man bor litet. Jag fick en fråga om detta från Ida, så här kommer några tips på vad man ska tänka för att få till mer förvaring i lägenheten:

1. Tänk förvaring i varje möbel

Nattduksbord och soffbord ska ha lådor. Det finns stolar, och sittpuffar, där man man kan ha saker inuti dem.

Tips för små lägenheter

Nattduksbord lämpar sig bra för förvaring av småsaker samt sådant som man använder innan man lägger sig.

2. Använd väggarna och bygg på höjden

Man kan använda en hel vägg till skåpförvaring, som ändå ser enhetligt och snygg ut. Helst ska skåpen vara vägghängda, då det skapar det ett luftigare intryck. Platta skåp på 30 cm lämpar sig väl för detta och skåp med dessa mått hitta du oftast hos köksleverantörer.

väggskåp

Här täcks hela väggen fram till dörren med skåp. Ger ett rent intryck och skapar fantastiska fövaringsmöjligheter.

3. Köp en säng med inbyggda förvaringsmöjligheter eller där du kan ha saker under.

Vissa sängar är byggda på ett sätt att den möjligheten försvinner. Undvik sådana. Köper du en vanlig IKEA säng exempelvis med sängben till, se till att de är tillräckligt höga, så att du kan ha lådor under. Lådorna under sängen ska vara med hjul och viklock, som du kan snabbt och lätt rulla ut.

Enkelsäng med förvaring - BoConcept

Så här kan man också lösa det där med förvaringen under sängen.

4. Nyttja baksidan eller insidan av dörrar

Till att hänga upp skor. Eller bälten. Eller badrumsprylar.

Förvaring på dörren Pottery-Barn

Lämpar sig bäst i badrum och klädkammare. Ibland även i sovrum.

5. Nyttja utrymmet ovanför dörren

I hallen. I badrummet. I köket. Där det passar. Där kan du ha ett skåp som går från vägg till vägg eller en hylla med snygga lådor på.

hylla ovanför dörren

Vill man maxa förvaringen här kan man ställa snygga korgar på hyllan som rymmer mer på höjden.

6. Platsbygg

Då har du möljighet att skräddarsy din egen förvaring och nyttja alla vrår och all ledig utrymme som du vill nyttja.

7. Nyttja saker du har hemma till förvaring

Förvarar du dina resväskor i lägenheten? I dem kan du ha resrelaterade saker, t ex mediciner, som du bara använder på resan, solhatten, som du endast har på dig på solsemstern osv. Eller saker som du inte använder så ofta.

8. Rensa kontinuerligt

Till sist så har jag skrivit detta förr, men det kan inte sägas tillräckligt många gånger: försök att göra dig av med saker – kontinuerligt. Tänk på de tre ”S”: SÄLJ, SKÄNK eller SLÄNG. Med inte för många prylar känns lägenheten större:)

Sedan finns det ju även knep för hur man ska möblera små lägenheter smart, men nu  har jag av någon anledning hållit mig till endast förvaring. Jag hänvisar i stället till en sida för  Compact living lösningar som har har hittat.

Det var mina tips det. Hoppas att du får nytta av dem, Ida!

/Paulina

via: 1, 2, 3, 4, 5.

11 Kommentarer
 1. Erika Eliasson says:

  Hej!
  Är verkligen i stort behöv utav förvaring just nu, så den här bloggen har verkligen hjälpt! Har du någon aning om var det blåa nattduksbordet som du har en bild på kommer ifrån? Den är veklingen jätte snygg!!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Erika,

   Så roligt att höra! Dessvärre så vet jag inte var nattduksbordet kommer ifrån. Bilden är från utlandet så tror inte att man kan köpa den i Sverige. Men visst är den snygg!

   Svara
 2. Sanna says:

  Hej!
  Vilken jättefin blogg, massa bra tips ju! 🙂 Den där hyllan som man hänger på dörren, varifrån kommer den? Den verkar riktigt smart!

  Svara
 3. Louise says:

  När jag bodde i en etta byggde jag en egen sängstomme av köksskåp.. Det ger otroligt mycket extra förvaringsutrymme! Har efter det sett liknande uppbyggda på IKEA i Barkarby, förmodligen har det gjorts på andra IKEA också. Tyckte deras fläkt-skåp var perfekta: fullt djup men inte för höga.
  Det är inte svårt att göra, och det kan bli superbilligt om man hittar begagnade köksskåp..

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, det är ett perfekt sätt att få mer yta. Jag såg ett sådant uppbyggd säng på IKEA i Kungens Kurva i helgen. Sängen stod på halvmeter-höga hyllor, så det behövs en liten trappa att komma upp på den. Tack för tipset!

   Svara
 4. Linn says:

  Wow, jag gillade verkligen det stilrena vardagsrummet. Jag såg inte ens att det förvaringsskåp förrän jag läste texten.
  Och så mysigt med platsbyggd bokhylla.

  Tack för tipset om dom tre S:en försöker ju att anamma dom genom FlyLadys metod men har aldrig tänkt på det som 3 S. Himla smart!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!