Veckans utmaning – ordning bland läkemedel

Ett tag hade jag koll på mina läkemedel. Jag hade ju sorterat dem för något år sedan. Men tydligen inte tillräckligt för att bibehålla ordningen. Jag märkte att jag inte längre riktigt visste vad jag hade och var.. Så det fick bli veckans utmaning.

Läkemedel - före

De viktigaste läkemedlen (de som jag använde oftast) hade jag i en låda i köket. Sedan hade jag två utdragbara lådor i klädkammaren med läkemedel som inte användes lika frekvent. Dem hade jag delat in i ”Plåster” och ”Övriga läkemedel”.  Och så fanns det även en låda högst upp på ett skåp i Viktors rum. I den la jag snabbt lite läkemedel när vi flyttade till vår nuvarande lägenhet, och där har de liksom legat..

Jag började med ta ut allt jag hade på köksbänken. La i högar där jag tyckte att de hängde ihop. När man letar efter läkemedel är det oftast botemedlet mot det man lider av, som man försöker hitta, så jag delade in dem i:

 • Hosta
 • Förkylning
 • Värk
 • Öron-Ögon-Näsa
 • Plåster
 • Salvor
 • Mage

Dessa läkemedel fanns det flera av per kategori, så de kunde grupperas. Sedan fanns det några enstaka läkemedel kvar som var en per kategori, typ Åksjuka. De kunde också läggas ihop.

Indelningen blev tydlig först när jag la ut allt på bordet och började sortera in det med hjälp av  post-it lappar.

Indelning läkemedel

Som alltid i en sådan sorteringsprocess hittar man en hel del saker som ska bort. Så även här. En hel del recepbelagda läkemedel som har gått ur datum och skulle slängas. Fast dessa får man inte slänga var som helst utan de ska lämnas till ett Apotek. Detta för att inte förstöra miljön och för att de inte ska hamna i obehöriga händer. De ska läggas i en sådan påse:

Återvinningspåse läkemedel

Påsen får man på Apoteket och behöver inte hämta den innan.

Då var det dags att bestämma sig var läkemedlen skulle ligga nu.

Fast det hann jag dessvärre inte göra samma vecka, och jag märker att det blir lite för långt inlägg för att någon ska orka läsa. Så fortsättning följer!

/Paulina

19 Kommentarer
 1. Anonym says:

  Hej.
  Vilken trevlig blogg, och härliga tips. Det här med medicinförvaringen ska jag ordna i mitt hem.
  Tack för tipsen.

  Svara
 2. Susanna says:

  Perfekt inspiration! Tänk att jag råkade läsa detta samma morgon som jag råkade öppna vårt sorgligt bortglömda badrumsskåp där all sällan-medicin står i total oordning sen vi flyttade in för några månader sen.

  Svara
 3. Liselott says:

  Jag längtar efter fortsättningen!!Din blogg ger mig sådan kraft och inspiraton! Den är aldrig för lång, utan mera mera…
  Har också medicin och sådant som jag förvarar i för mindre medicinlådor av plåt. Hittade nu en större i plast med mindre lådor i, så att man lätt kunde avdela . Den fanns på Maxi och hade medicin bilder tryckta på locket.Fanns även för skovård och sysaker! Tänka sig – jag behövde alla tre!

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för dina fina ord, Liselott! Jag blev generad – och helt fantastiskt glad att läsa det. Det var verkligen så snällt av dig. Skönt att veta att mina inlägg inte upplevs för långa. Jag tror att jag vet vilken medicinlåda du menar – en sådan med grön kors, eller hur? Och så två nivåer av mindre lådor, varav den ena man lyfter upp? Det är en smart lösning, förutsatt att man inte har tänkt att lägga något ovanför denna låda:) Att ställa den i en hylla exempelvis är en superbar lösning. Kul att den funkar för dig! Haha! Ja, det är lätt att köpa på sig förvaring – bra förvaring kan man ju inte ha för mycket av!

   Svara
   • Liselott says:

    Ja visst är det den med grönt kors på!
    Jag har redan flera i plåt men dom är så små så nu har jag tänkt att ha förkylning/hals/hosta i en och mera plåster/ bandage i en annan ,och djuren får väl ha ett eget fack, iallafall i en.
    ( Då menar jag hundarna och katterna, inte alla mina kossor och kalvar…..!!)
    Lådan med kors passar perfekt in i mitt stora högskåp i köket brevid städskåpet. Det har utdragbarar hyllplan så det blir lätt att få överblick…
    Lite synd att det var bilder på för det gör att man blir lite låst, annars kunde jag förvarat kritor/pennor , pysselsaker eller fröpåsar i dom….

   • Paulina says:

    Det är exakt vad min kompis sa om dessa lådor! Men man får kanske tejpa något över eller spraya över.. Annars finns det ju andra liknande lådor utan bilder. Eller så får man helt enkelt vara lite rebellisk och förvara vad man vill i dem oavsett bilden:) Men sådant är ju lite svårt för oss ordningsamma..

 4. Linn says:

  Ha ha, det var precis det jag tänkte när jag hade läst klart ditt inlägg.
  Neeej, vilken cliffhanger! Jag vill ju se resten redan nu!

  Nåväl, jag är glad att jag har hittat hit i alla fall.
  Och jag ser fram mot fortsatt intressant läsning.

  Svara
 5. Linn says:

  Inga problem att orka läsa! Tvärtom längtar efter nästa inlägg. Har nyligen flyttat till en mycket mindre bostad så organisation och förvaring står högt upp på min intresselista.
  Med vänlig hälsning,
  Linn

  Svara
  • Paulina says:

   Skönt att höra, Linn:) Då hoppas jag att du inte blir besviken. Fortsättning kommer i morgon! Haha! Vem kunde tro att man kunde skapa en förvarings-cliffhanger?:)

   Svara
 6. Maria says:

  Haha, gillar slutet på ditt inlägg 😉 Klart man orkar läsa, din blogg är ju intressant!
  Mina läkemedel ligger huller om buller i en plåtlåda, inte bra alls då man ska hitta rätt. Tack för tipsen!

  KRAM

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!