Bättre och mindre stressig städning

Va? Finns det något sådant?

Jag tycker det. Om man strukturerar upp det vill säga.

Så här tycker jag att man ska gå till väga för att få ett städat hem samtidigt som man inte känner att man hela tiden måste städa och att det hela tiden finns något som man borde ha gjort.

 1. Skriv ner allt som du behöver städa. Försök att vara så specifik som du bara kan. Är det något som du brukar glömma när du städer, skriv upp det separat, t ex städa under diskbänken. Detta kan ta lite tid, så lägg fram din lista (eller ha den i din mobil eller dator om du skriver in det där) och addera när du kommer på något nytt.
 2. Fördela de olika arbetsmomenten efter hur ofta du behöver göra en vis typ av städning. Dela upp det i exempelvis – städa: dagligen, en gång i veckan, varannan vecka, en gång i månaden, en gång i kvartalet, en gång per år, speciella tillfällen (inför Påsk eller Jul). Jag har gjort en mycket enkel checklista för detta för att snabbt kunna komma igång.
 3. Schemalägg i din kalender. Mycket viktigt och hela hemligheten för att få det att hända. Det är nämligen här det tenderar att fallera. Och det gäller det mesta. För mig är det en helig regel – syns det inte i min kalender så finns det inte, så jag schemalägger allt. Gör du det så ser du tydligt vad du behöver göra och när.
 4. Dyker det något annat i din kalender där du har städning inbokad? OMBOKA – EJ AVBOKA. Alltid. För då håller schemat.
 • Då har du planerat in specifika aktiviteter vid en specifik tidpunkt
 • Du behöver inte planera städningen om och om ingen eller undra om det inte är dags att städa det ena eller det andra. Allt blir städat så ofta det behövs utan att du behöver fundera på det mer än en gång. Sedan är det bara följa planen.
 • En uppdelning gör oftast att städningen inte känns så överväldigande och du slipper att ha en att-göra-lista i huvudet.

Struktur behövs för det mesta – även städning:) Testa! Och tipsa om ni har andra bra städtips!

/Paulina

PS. Städningen av skrivbordet på jobbet har jag exempelvis schemalagt en gång i månaden på en fredag. Och det är en riktig stämningshöjare vill jag meddela:)

4 Kommentarer
 1. Therese says:

  Hej och tack för fantastis inspiration! Jag skulle så gärna vilja se ”checklista städning” som det står om i inlägget om mindres stressfylld städning, men länken fungerar inte?

  Med vänlig hälsning,
  Therese

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Therese! Det har du alldeles rätt i. Vet faktiskt inte vart det inlägget tog vägen.. Men jag skriver ett nytt inlägg om det inom kort!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!