Veckans uppdrag: nytt tänk och förvaringslösning för smutstvätt

Vissa saker måste man faktiskt erkänna för sig själv att de tar mer plats än vad man kanske hade velat. Vill man slippa störa sig hela tiden på det så får man helt enkelt göra mer plats åt dem. Precis så hade vi det med tvätten. Två väldigt fina, runda korgar av rotting stod i sovrummet. Picture perfekt. Men de svämmade snabbt över och picture perfect förvandlades till en jättehög av tvätt i ena hörnet av sovrummet – not so pretty och not so fresh.

Så jag insåg att det faktiskt inte höll i längden. Jag fick två utmaningar:

 1. Det gällde att hitta en lösning som jag inte skulle störa mig på varje gång jag steg in i rummet.
 2. Sedan ville jag spara tid på att sortera tvätten – genom att skapa en lösning där man la rätt plagg i rätt behållare från början skulle tvätten redan kunna vara sorterad när det väl vad tvättdags.

Jag började med att fundera över minimum antal behållare jag behövde och kom fram till att 4 st var det minsta antalet och att dessa skulle fördelas enligt följande:

 1. 40 grader färg
 2. 40 grader vitt
 3. Utan sköljmedel (träningskläder, jeans och handdukar)
 4. 30 samt 60 tvätt (det enda som skulle behöva sorteras vidare, men dessa två tvättar blev hälften så stora, så de fick dela).

Helt plötsligt så var det ganska mycket plats som skulle avsättas till smutstvätt. Var skulle den förvaras nu?

Jag tittade runt i sovrummet och kom fram till att det enda stället där tvätten kunde förvaras var klädskåpet. ”Sveriges mest exklusiva tvättskåp” så min man när han hörde min idé. ”Det är ju avsett för att hänga upp kläder”. Men vad gör det när man hela tiden har ett berg av tvätt vid sidan av? Klädskåpet fick bli ett skåp för smutstvätt helt enkelt.

Asplund-skap

 

Nu började jakten på de perfekta smutstvätt behållare. Jag ville så klart ytoptimera så mycket det gick. Då är fyrkantiga lösningar bäst. Till sist hittade jag sådana tvättboxar på Granit. Halvgenomskinliga – just how I like it:) Eftersom de just är fyrkantiga nyttjar man hela ytan i skåpet och får in mer tvätt. Och så har jag lite plats på högra sidan för att hänga upp morgonrocken!

sortering av smutstvatt

 

Och för att vara extra tydlig med vilken behållare som är till vilket tvätt så har jag naturligtvis skrivit små dymo-lappar, så att även min man ska vara införstådd med hur han ska sortera smutstvätten.

tvattsortering

 

 

Ni kanske undrar varför jag ville ha tvätten i sovrummet förresten. Förutom att det inte finns så mycket plats i badrummet, så tycker jag att man ska ha sin tvätt där man oftast byter om. Då minskar risken att man lägger saker någon annanstans ”så länge”. Det är mycket lättare att kläderna hamnar i tvättkorgen på en gång helt enkelt – närhetsprincipen som jag har skrivit om tidigare – vill man nyttja tvättskåpet ofta, ska det vara nära:)

/Paulina

PS. Om du vill ha lite mer inspiration för tvättlösningar, klicka här.

4 Kommentarer
 1. Chris says:

  Jag gjorde likadant när vi flyttade och det har fungerat bra i 10 år nu. Vi har dock en minimal, och då menar jag minimal, tvättstuga där tvätten sorteras direkt i plastbackar. 40 grader vitt, 40 grader svart, 40 grader ”mellanfärgat”. 30 grader – därifrån tvättar jag vad som passar ihop. Och Special som är ylle, siden, träningskläder etc. 60 grader försöker jag tvätta direkt när jag tar det från sängen. Underlakanet och alla vita handdukar direkt på morgonen, hänger när vi kommer hem, och underlakanet är torrt till kvällen. Påslakan och färgat läggs direkt i maskinen när vi kommer hem och tvättas på kvällen/natten/dagen därpå. Det betyder att vi aktivt använder ett underlakan och två påslakan o badlakan per person. Örngott har vi några fler beroende på färg. Enkelt och effektivt. Lärde mig när vi bodde två på 38 kvadrat. Om man tvättar påslakan och badlakan på morgonen direkt när man går upp så kan det ju vara torrt på kvällen och återanvändas direkt, beroende på torkmöjligheter etc.

  Svara
  • Paulina says:

   Vad härligt det var att läsa denna fulländade rutin, Chris! Visst är det toppen att utarbeta något sådan som bara funkar därefter! Stort tack för att du delade med dig!

   Svara
 2. Åsa says:

  Redan när mina pojkar var små fick de lära sig att sortera smutstvätten. Jag har märkt två tvättkorgar med 40 och 60 grader, så barnen tittar på tvättråden och sorterar därefter. När jag tvättar skiljer jag sedan på ljust och mörkt. Har funkat kanon och de två äldsta som redan flyttat klarar sin tvätt alldeles utmärkt.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!