Mer effektiv OCH mindre stressad – låter som en bra deal!

Med jämna mellanrum ser man en artikel om enkla knep som gör att man kan strukturera upp och effektivisera sin vardag. Gör man det blir man naturligtvis en lycklig och harmonisk människa:)

I veckan hittade jag en sådan artikel i Svenska Dagbladet. Den hette ”Så reder du ut röran”, där effektivitetskonsulten (tänk att det finns ett sådant yrke!) Maria Breitholtz Söderström delade med sig av sina bästa råd – 6 steg för att få en effektiv kickstart på det nya året. Även om jag skämtade om det lite ovan och även om det är inget nytt under solen kan man kanske tycka, så är alltid bra att bli påmind om dessa råd. Dessutom  älskar jag både listor och att göra tester, så kastade jag mig över denna lista. Nedan följer då dessa 6 steg och kollade av hur det stämde på mig:

  1. Sätt upp mål för jobb/privat: check – gjorde jag när jag satte mina Nyårslöften:)
  2. Sortera mejlkorgen: ja, kanske inte genom att rensa helt, men jag har faktiskt mappar..
  3. Sätt gränser för mejlkoll – jag har tagit bort automatiska meddelanden när mejlen kommer. Måste fortfarande bli ännu tydligare med när jag kollar mejlen – är ofta lite nyfiken och tittar då och då i vilket fall och blir avbruten i det jag gör. Vill lägga till sociala medier här. Sedan Nyår har jag satt som mål att kolla Facebook max 1 gång per dag – hur skönt som helst. Man tror att man bara kollar när man har någon minut över här och där, men faktum är att det upptar mer tankearbete än man tror tycker jag, och jag känner mig mycket mindre splittrad nu.
  4. Rensa i huvudet – skriv ned på ett papper, tipsar Maria -vad är nästa steg , -när ska jag göra det, -var hör det hemma? .. mm.. jag gör ganska många listor då.. besvarar inte alltid dessa tre frågor, men efter att jag har skrivit min lista så prioriterar jag efter det viktigaste.
  5. Städa rent skrivbordet: försöker göra det så ofta jag kan. Gör verkligen underverk och man känner sig faktiskt lite lyckligare – otroligt men sant:)
  6. Beta av det tråkigaste – WIFO: worst in first out. Bra att börja med det tråkigaste det första man gör på morgonen. Då behöver man inte ladda för det hela dagen och skjuta upp. Håller med.
Ja, det finns flera saker man kan tänka på för att öka sin vardagseffektivitet. En fantastisk bok i ämnet är ”Svart bälte i vardagseffektivitet” av David Allen exempelvis, men nu håller jag mig till denna lista. De många avbrotten vi har under vår arbetsdag uppgår för övrigt tydligen till hela 28%! Tänk om man kunde minska detta. Det skulle ju ge oceaner av tid.

Om man fokuserar på en sak i taget och planerar sin tid så minskar tydligen stressen. Låter vettigt och något jag ska försöka tänka på, men som sagt, känns som att just detta blir en allt större utmaning i vårt allt mer uppkopplade samhälle med oändliga sätt att kommunicera på.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!