4 steg för att rensa effektivt

Varför är det så svårt att rensa?

Vad tiden går fort – snart är det dags att byta garderob igen! Denna ritual som jag gör varje halvår. Och då är det ju ett perfekt tillfälle att passa på att rensa bland det man inte längre använder. Jag har tidigare skrivit och pratat om de fyra S som man ska indela saker i när man rensar – fyra högar, som prylarna kan hamna i: spara, skänk, släng eller sälj.

4 steg för att rensa effektivt

Resning är lättare för vissa – svårare för andra. Det kan finnas många skäl till varför man tycker att det är jobbigt att rensa. Jag är ingen psykolog men jag tror att det kan ha med barndomen att göra och hur vi har blivit uppfostrade att spara och ta vara på saker. Eller så kan det vara ett personlighetsdrag. Och så börjar vi resonera med oss själva om varför vi bör behålla något. Jag är uppvuxen i ett hem där det var fullt att göra sig av med saker, för man kunde ju behöva de någon gång. Det tog mig många år att arbeta bort det och ersätta det argumentet med andra som gjorde att det blev lättare att  identifiera och rensa det jag inte längre hade nytta eller nöje av.

Tycker du att det är jobbigt att göra dig av med saker? Varför? Vad är det som hindrar dig? Och vilka argument använder du för dig själv för att ändå behålla sakerna?

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Lella says:

  Hej!

  Jag har jättesvårt att rensa och göra mig av med saker. När jag läste vad du skrev, att det kan ha med barndomen att göra, så tror jag att det stämmer in på mig. Mamma hade jättesvårt att kasta saker.
  Måste säga att jag tycker din blogg är jättebra! Jag har fortfarande mycket kvar när det gäller rensa. Men jag din blogg ändrar min inställning till det. Från att bara tycka att det är jobbigt och ångest fram kallande till att faktiskt bli mer inspirerad.

  Tack för att du finns och för att du delar med dig av det du är intresserad av och duktig på!!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Lella!
   Ja, det tror jag faktiskt – känner själv igen mig i detta och vet exakt varför det var så viktigt för oss att spara saker. Så otroligt kul att höra att du tycker att bloggen hjälper dig med din inställning till rensning! Det känns fantastiskt att läsa. Och att du dessutom tycker att det till och med kan bli inspirerande! Tusen tack för den inputen! Det är precis därför jag delar med mig av mina tips och kommentarer som dina gör att jag gärna fortsätter!

   Kram!

   Svara
 2. Linn says:

  Jag gillar verkligen att rensa, men har tyvärr svårt för att slänga/göra mig av med saker (men min syster är tvärtom!).
  Men när jag väl bestämt mig för att slänga/sälja/skänka en sak så känns det otroligt befriande! Det är nog en process som du säger, det blir verkligen lättare för varje gång!! O nu när jag blivit bättre på att rensa kan jag ofta bli förundrad över hur vissa grejer kunnat hänga kvar så länge! Exempelvis ett partylinne i tre storlekar för lite som jag inte använt på 10 år??
  Hellre har jag några få plagg som jag verkligen gillar till 100 %. Tack för alla bra tips på bloggen som gjort det lättare att rensa! 🙂

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Du beskriver det så bra, Linn! Det har hänt mig också förstås – och just de där plaggen som liksom alltid har slinkit igenom.. tror att det har med ett minne elelr en önskan om något att göra. Även så kul att höra att du känner att det blir lättare och lättare att rensa. Och fantastiskt kul att du har haft nytta av bloggen. Jag blir precis lika glad varje gång någon skriver det, för det är exakt det som är poängen med den!

   Svara
 3. m96 says:

  ”Resning är lättare för vissa – svårare för andra” Inget som lite viagra inte löser.. Rensning kanske du menar.. 🙂

  Svara
 4. Isabella Gross Alström says:

  Jag låter det vara en process som får ta tid. Först åker det som ska slängas, oftast lättaste biten. Saker som är trasiga t.ex. Sen går jag igenom samma saker regelbundet och försöker tänka på vad jag inte använt på länge. Saker som jag använder sällan men som är dyra eller svåra i inköp får vara kvar, men annars försöker jag göra mig av med så mycket som möjligt av ”kanske bra att ha nån gång”-grejerna. Även dubbletter av saker är lättare att göra sig av med.

  Svara
 5. gustafssonspia says:

  Oj, en riktigt öm punkt. jag gillar ordning och reda, älskar space men jag har väldigt svårt att bara kasta bort saker. När jag nu bestämt mig för att rensa ut så blir det just dessa fyra högar Lätt so far. men sedan så är det ju ingen som vill köpa och då är det nästa steg att kasta sånt som det absolut inte är något fel på. Jobbigt! Skänka går jättelätt bara jag vet till vad och varför. Har i alla fall nyligen rensat ur linneskåpen. Skänkt bort massor till behövande.. Underbar känsla när man är klar. Tänkte på en annan sak, vi är två systrar som tänker så olika i den här frågan. Vi har ju samma uppväxt liksom… Kraaam Pia

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Pia!
   Ja, det är en öm punkt för många. Svårt att rensa, jobbig process och du nämnde även en annan viktig sak – tidskrävande att göra sig av med saker, speciellt om ingen vill köpa. Jag brukar sälja till riktigt låga priser just för att undvika detta. Ibland i princip skänka bort bara för att någon ska komma och hämta och jag ska känna mig nyttigare som inte slänger. Det där med systrar tror jag har just med personlighetsdrag att göra.. Kram!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!