Så kommer du snabbt igång för att skapa ordning

Att komma igång med att skapa ordning hemma kan känns som ett stort projekt. Det kan vara svårt att veta var man ska börja eller hur man ska gå till väga. Ett sätt att är att göra en konkret plan genom att använda sig av en så kallad mindmap, eller tankekarta.

Jag tar mina pappersprojekt som exempel. De finns lite här och var i huset. Så jag satte mig ner och skrev ner var jag skulle behöva gå igenom:

mindmap

 

Jag började att skriva ner det område jag behövde ta itu med, dvs papper. Så jag skrev ”papper” i mitten av en tom sida. Sedan skrev jag ner allt som hörde dit och som jag behövde gå igenom. Skrivbordet exempelvis. Så jag drog ett streck från ”papper” och skrev dit ”skrivbord”. Där behöver jag gå igenom sidohurtsen, ett sidoskåp samt papper på skrivbordet. Jag skrev upp alla tre. Samma sak med skåpen i vardagsrummet. Dem delade jag upp i de fyra stycken skåp som jag har. På köksbordet ligger det också onödiga papper ibland. Likaså på soffbordet.  Och plötsligt var jag klar med min kartläggning av var jag samlade på mig papper och vilka områden jag behövde ta itu med. Min mindmap var klar, likaså min handlingsplan. Nu är det bara att ta en sak i taget.

När man har gjort en sådan mindmap så får man ju en bra överblick över vad man ska göra samtidigt som man får en bra uppdelning i mindre arbetsuppgifter, som inte känns lika stora och betungande. Nästa steg är att sätta datum på alla dessa aktiviteter och skriva in dem i sin kalender, så har man verkligen en konkret och tidsbestämd handlingplan och då blir saker gjorda:)

Kanske något man kan sätta igång denna härliga söndag?:)

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!