En rutin för att hålla koll på räkningar

Det där med räkningar kan vara knepigt ibland. Man lägger dem på fel ställe så har man missat att betala i tid. Resultatet blir dröjsmålsränta och ännu mer administration.

Det har hänt mig förstås. Alltid har anledningen varit att någon har lagt någon räkning på fel ställe, där den blev bortglömd. Och så får man en påminnelse och blir så sur för att man inte minns att man fick den första. Så jag bestämde mig att det fick vara nog och skapade en rutin för detta.

Rutinen går ut på följande:

1. Den som hämtar upp posten lägger in alla räkningar i postfacket. Detta postfack står i mitt fall ovanför spisen i vardagsrummet – mitt i lägenheten, så att den som inte har hämtat posten ser direkt om det har kommit något nytt.

Fack för post och räkningar

2. Den som är mottagare för räkningen öppnar den, kollar igenom den och lägger i ett annat fack, som heter ”Räkningar att betala”.

Fack för räkningar

3. Innan månaden är slut tar den som ska betala månadens räkningar (vanligtvis jag) ut alla ur ”Räkningar-att-betala” facket, och betalar dem.

4. De räkningar som är betalda, lägger jag sedan in i facket under som heter ”Betalda räkningar”. Detta för att jag vill spara vissa av dem men kanske inte orkar organisera in dem i pärmar på en gång. Så där ligger de tills jag tar tag i det – vanligtvis händer det i och med att detta fack helt enkelt blir fullt:)

5. Då sätter jag in dem i mina räkningspärmar:

Mina pärmar

Egentligen så är det endast det sista momentet som tar längre tid – att sortera i pärmar vill säga. Men vissa räkningar vill man faktiskt behålla. Jag tycker att just genom att ha en ”Betalda räkningar” fack, så behöver jag inte sortera i pärmar lika ofta, utan kan göra det en gång per kvartal ungefär, och då lägger jag räkningar som hör ihop i samma hög och ska in i samma ficka, så går det snabbare.

Det var min rutin, som jag tycker funkar väl. Dela gärna av era räknings-rutiner och knep som förenklar posthanteringen!

/Paulina

30 Kommentarer
 1. Marissa says:

  Jag har det mesta på autogiro och när jag får faktura på det slängd den. Andra fakturor lägger vi en snoddmapp och slänger när de är betalda. Allt finns ändå på ens konto men har inte varit med om att jag måste gå tillbaka till någon gammal faktura ändå så ingen idé att spara på gamla betalda fakturor.

  Svara
 2. Erika says:

  Kanon tips! Jag har mina räkningar instoppade i en låda. Skulle behöva sortera in dom i pärmar. Hur sorterar du dom? Olika pärmar för kategorier och sen datumvis eller?

  Svara
 3. Tilla says:

  Hej!
  Jag undrar vad du har för apparat för att skriva ut dina ”labels” som ”räkningar att betala”? Jag vill ha en sån för att kunna märka alla mina pärmar enhetligt men vet inte hur jag ska hitta en som skriver ut på det där ”gammeldags” sättet.. Snälla hjälp! 🙂

  Svara
 4. Catarina says:

  Jag har en snygg röd plåtbrevlåda i en platt modell på väggen där alla inkommande räkningar landar. När jag väl betalat de som skall betalas ( vissa blir ju kvar till kommande månader beroende på förfallodag) så har jag en valig plastmapp med 12 flikar som jag märkt med årets alla månader. Sätter in ex årets februari räkningar under fliken feb och kastar då fjolårets som legat kvar. Det innebär att jag har kvar alla räkningar ett år men får en naturlig rensning varje månad år ut och år in.

  För övrigt tycker jag det är jättekul att läsa din blogg eftersom jag själv är en ordningsnörd…;-)

  Svara
  • Paulina says:

   Mycket smart system, Catarina. Din räkningssortering är mycket tidseffektivare och har dessutom en inbyggd rensningsfunktion:) Tack för att du delade med dig av ditt system! Och mycket roligt att du gillar bloggen:)

   Svara
 5. Sofia says:

  Stort tack för en superbra blogg. Prenumerar på ditt nyhetsbrev och tror jag har läst varenda ett. Det är en otrolig bedrift tycker jag. De flesta andra nyhetsbrev arkiveras med föresatsen att läsa dem ”sen någon gång när man får tid” men dina läser jag alltid när de kommer och helt och hållet.

  Har just städat ur några skåp och lådor och försökt organisera om efter ”närhetsprincipen”. Varför stod tex hundmaten så långt bort det går att komma från både hund och matskålen? 🙂

  Varje gång jag öppnar ett skåp eller låda som jag rensat och städat upp blir jag glad och lugn. Samtidigt tampas jag med den inre konflikten att det här med inredning ändå är väldigt ytligt. Även om jag själv nu färgsorterat min bokhylla (och mår bra när jag tittar på den) kan jag absolut delvis hålla med om Försvarsmaktens ironiserande reklam. Vad är egentligen viktigt? Är jag ytlig som mår bättre av en städad garderob?

  Den bästa förklaring jag läst är att man mår bra av ordning därför att det undermedvetna har svårt att skilja på de stora och små frågorna och man därför blir lika stressad av de små sakerna. Det undermedvetna lägger en oerhört energi på att stänga av de obehagskänslor en pappershög med reklamblad, viktiga räkningar, gamla pizzakartonger och garantikvitton blandat ger upphov till och därför frigörs energi till vettigare saker när man tar itu med de ”banala” sakerna.

  Det vore kul att höra lite vad du har för funderingar kring dessa frågor! Du verkar ju vara en tjej med huvudet på skaft och inte ett ”inredningsbimbo”. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Sofia,

   Wow. Tack så otroligt mycket för ditt fina kommentar. Det är verkligen hedrande att läsa att du läser varenda inlägg. Som sagt, jag lägger en hel del tid på varje inlägg för att jag vill att man ska känna att det har varit väl investerad tid att läsa dem, men smaken är ju olika.. Det var verkligen fantastiskt kul att höra. Och att du inte uppfattar mig som blåst:)

   Tro det eller ej, men just det där med vad som ger ro i själen funderade jag på idag. Jag har haft en mycket hektiskt vecka och var tvungen att jobba i princip hela dagen även igår för att få det att gå ihop, och då känner man sig stressad och steget efter hela tiden. Så idag sorterade jag upp och märkte lite små saker som jag hade stört mig på. Och mitt i processen märkte jag att jag blev så lugn av det. Det fungerade verkligen som terapi. Jag har inte hört om att hjärnan har svårt att skilja på stora och små frågor, men det låter verkligen vettigt. Jag tänkte att det kanske också kan handla om att man på ett relativt snabbt och enkelt sätt får kontroll över något när man har röjt och organiserat, och det får ju en att känna sig bättre:)

   Om jag funderar på om detta med förvaring är för banalt? Ja, jag väntade i två år med att starta bloggen:) Under de två åren hade jag skrivit en massa anteckningar med idéer om vad bloggen skulle innehålla:) Kanske dröjde det så länge just därför att jag funderade just på om det var för banalt. Men sedan kom jag på att det faktiskt är väldigt viktigt för att få sin vardag att fungera och att alla inte kan skriva om livsavgörande frågor. Jag är både politiskt intresserad och har engagerat mig idéelt en hel del innan jag fick barn, men känner att det finns andra som kan skriva om sådant på ett bättre sätt än vad jag kan. Jag har märkt att jag uppfyller ett behov och hjälper andra med mina tips, och det ger mig en enorm tillfredsställelse – att man verkar ha nytta av det jag skriver. Och jag själv blir mer välorganiserad på köpet:)

   Hoppas att detta inte låter alltför pretantiöst. Jag försöker bara besvara dina frågor:) Och gällande Försvarsmakten – visst fyller de en viktigare samhällsfunktion och jag har väldigt stor respekt för alla människor som just arbetar med att säkra andras välbefinnande, hälsa och trygghet, och skäms för övrigt att de inte har bättre betalt för det, trots att det ju inte är mitt fel. Men som sagt – jag bidrar med det jag kan – även om dessa två saker egentligen inte alls kan jämföras med varandra. Men jag förstår definitivt vad du menar och har funderat en hel del kring det.

   Oj, vilket långt kommentar det blev. Börjar jag snacka om sådant så kan jag hålla på ett tag.. Hoppas att det gav dig ett svar i alla fall:) Annars får du gärna höra av dig igen!

   Svara
 6. Linn says:

  Gillar ditt supersnygga postfack!

  Själv har jag alla räkningar som går på autogiro och några få på e-faktura så det hör till ovanligheterna att jag får hem en pappersfaktura.

  Tycker det är smidigt att ha allt i datorn, har dom där insorterade under olika rubriker t ex boende, fritidshus, mobiltelefon osv för att det ska vara lätt att leta rätt på en räkning om man behöver göra det.

  Kram
  Linn

  Svara
 7. Roger says:

  Jag scannar in alla betalda räkningar och lägger i olika mappar i datorn, nu slipper jag en massa pärmar men kan ändå gå tillbaka flera år för att kolla vad jag har betalt. Man måste bara se till att ha bra back-up på sin dator.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Frida!
   Den köpte jag på IKEA, men fick veta förra veckan att den har utgått ur sortimentet.. Men Granit har sådana i papp, som jag också har. De funkar lika bra (ville bifoga länken på deras hemsida men den finns märkligt nog inte där – men den finns i sortimentet:).

   Svara
 8. Karro says:

  Hej! Jag hade samma problem. Nu har vi helt enkelt två olika flikar i en pärm obetalda och betalda räkningar. Det funkar bättre för mig, för jag gillar inte att räkningarna ska mellanlanda någonstans. Då blir det lätt en stor hög (blandat med annan osorterad post) som är svår att ha ordning på.

  Svara
  • Paulina says:

   Det låter som en bra rutin, Karro! Du har rätt i att det även landar övrig, osorterad post i obetalda räkningar. Jag lägger dit det med vilja i syfte att just även gå igenom sådant som jag inte har tid för i stunden, och som jag vet att jag då kommer att ta upp när det är dags att betala räkningar. Men det kan så klart uppfattas som störande, som det gjorde för dig. Då är det bara att hitta en annan rutin, som funkar för en själv:) Det viktigaste är inte exakt hur rutinen ser ut utan att man just har en sådan och att den fungerar för alla berörda i hushållet.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!